Hlavní obsah

Pastrňáka přiváděl k šílenství, pak ale Mrázek jedním momentem svůj výkon devalvoval

Více než pětatřicet minut svými báječnými zákroky deptal střelce Bruins a zejména Davida Pastrňáka, který se do sestavy Medvědů vrátil po třízápasové pauze způsobené zraněním, přiváděl k šílenství. Jenže v poslední pětiminutovce prostřední třetiny hokejový gólman Caroliny Petr Mrázek dvakrát inkasoval v oslabení a zejména druhý zásah Bergerona čtyři vteřiny před druhou sirénou jde na jeho vrub. Hurikáni už nepříznivý stav 1:2 neotočili, a po prohře celkově 1:4 na zápasy jim sezona NHL končí.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

V tomto souboji krajanů byl brankář Caroliny Petr Mrázek úspěšnější, nakonec se ale z výhry a postupu do 2. kola play off NHL radoval David Pastrňák a Boston.

Článek

Potřetí v sérii dostal osmadvacetiletý Mrázek šanci postavit se mezi tři tyče Hurricanes, ani na třetí pokus se však výhry nedočkal, byť celkem inkasoval pouhých osm gólů.

Ve středečním posledním duelu přitom v brance dlouho čaroval. A vytáhl se zejména proti svému o čtyři rok mladšímu krajanovi Davidu Pastrňákovi. Nejprve v první třetině za stavu 1:0 pro Carolinu. Havířovský odchovanec se zjevil zcela sám před Mrázkem, ten se ale v brankovišti roztáhl a vypálený puk efektivním zákrokem ukryl do lapačky.

Ještě parádnější zákrok si ale Mrázek schoval na 24. minutu. Při vyloučení Pastrňáka Boston přečkal obrovský závar před svou brankou a následně se do sólového úniku na druhé straně dostal právě havířovský odchovanec, který skočil z trestné lavice na led. Gólman Caroliny ale jeho pokus o kličku do forhendu přečetl a vytrčením levého betonu puk zastavil.

Přesto nakonec Mrázek hrdinou duelu nebyl, protože Boston dvěma přesilovkovými góly z konce druhé části hry skóre otočil. Nejdřív se ve 36. minutě puk od brusle Pastrňáka odrazil ke Krejčímu, jenž neměl problém trefit odkrytou klec. A vzápětí si oba bostonští Davidové připsali asistenci u vítězného gólu Bergerona, který jde za Mrázkem.

Centr první formace Bruins totiž v čase 39:56 zkusil nachytat Mrázka střelou zpoza branky, což se mu povedlo dokonale, když si český gólman srazil kotouč do branky svou bruslí.

„Viděl jsem, že stojí, tak jsem ho chtěl překvapit, že ho trefím do nohy. Věděl jsem, že moc času nezbývá a že už si další šanci ke střele nevytvoříme. Napadlo mě, proč to nezkusit? Byl to takový zoufalý pokus," popsal Bergeron svůj rozhodující zásah.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

David Pastrňák (vlevo) slaví vítěznou trefu Bostonu s jejím autorem Patricem Bergeronem.

Právě Bergeron byl nakonec zvolen první hvězdou duelu, těmi dalšími pak Krejčí s Pastrňákem, jenž tak stylově oslavil návrat do sestavy. „Jsem šťastný, že můžu být zpátky na ledě a že jsme vyhráli. S každým střídáním jsem se cítil trochu lépe. Byla to skvělá série," uznal Pastrňák a slovy chvály zahrnoval Krejčího, který hraje v obrovské pohodě.

Rodák ze Šternberku bodoval ve všech pěti zápasech série, když si připsal tři góly a pět asistencí. „Všichni milujeme jeho hru. Jeho zkušenosti a vášeň pro hru jsou neuvěřitelné. A nejde jen o přesilovky. Slovy ani nedokážu vyjádřit, jak dobrým hráčem je," vyzdvihl Pastrňák svého krajana.

Reklama