Hlavní obsah

Pittsburgh Jágra vychvaluje. Je stále fenomenální, říká kouč Bylsma

PRAHA

Nebyl by proti. Tak se tváří Dan Bylsma na možný příchod Jaromíra Jágra do Pittsburghu. Kouč přiznává, že ho zaujala možnost mít v týmu český kalibr s číslem 68. „Hypoteticky mluvíme o chlapíkovi, který ve své poslední sezóně NHL měl jednasedmdesát bodů. To by u nás v loňské sezóně vyhrál, to je fascinující, to je k přemýšlení,“ citoval Bylsmu Canadian Press.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr

Článek

Návrat Jágra do klubu, kde v NHL začínal, potvrdil i Petr Svoboda, který českého hráče zastupuje. Dokonce i Mario Lemieux sháněl číslo na devětatřicetiletého útočníka. „Mluvil jsem s Jaromírem o Pittsburghu. On miluje tento tým a toto město,“ řekl Svoboda pro Pittsburgh Tribune-Review.

Odchovanec z Kladna slavil Stanley Cup v letech 1991 a 1992, čtyřikrát zde překonal hranici sto bodů v základní části. Celkem v mužstvu z Pensylvánie strávil jedenáct sezón. A u jeho začátku byl fenomenální hráč - Lemieux. On je nyní spolumajitelem klubu a je tu rozehraná partie návratu pravého křídla.

„Viděl jsem ho hrát na mistrovství světa, hrál nepochybně skvěle proti hráčům kalibru NHL, jeho výkony byly fenomenální. Naše vedení má o čem přemýšlet, hodil by se nám do přesilovek,“ nechal se slyšet Bylsma, který byl nominován na cenu Jacka Adamse pro trenéra roku.

Sidney Crosby s trenérem Pittsburghu Danem Bylsmoufoto: ČTK/AP

Mimo Pittsburghu se o Jágra v zámoří zajímá také Detroit. A trenér Mike Babcock s českým hráčem už mluvil. „Já mluvil s Mikem, ne s Jaromírem,“ usmál se Bylsma v Las Vegas na předávádání cen pro nejlepší protagonisty NHL pro uplynulý ročník.

To jsou hráči, o kterých se ví a mluví. Údajně by měl mít zájem i Montreal, kde působí Tomáš Plekanec. Pokud by se český forvard vrátil do Pittsburghu, stalo by se tak po deseti letech. V šatně by ho vítal Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. A i to je pádný důvod přemýšlet o této volbě.

„Pokud se Jaromír Jágr vrátí, půjde o jeden z neporozuhodnějších sportovních návratů v Pittsburghu. Jen málo věcí v historii hokeje bylo zábavnějších, než motivovaný Jágr,“ napsal ve svém sloupku v Pittsburgh Tribune-Review Dejan Kovacevic.

A co žene Jágra do NHL po třech letech v KHL? To hlavní je Stanley Cup. „Musím vědět, jaké jsou nabídky, poté se musím rozhodnout, jakým směrem bych se rád vydal. Všechna plus a minus, což je důležitý. Určitě bude také důležitý zájem klubu. A rovněž to, jaká je kvalita týmu a šance vyhrát Stanley Cup,“ řekl v sobotu v Karlových Varech na vyhlášení Zlaté hokejky.

Reklama

Související témata: