Hlavní obsah

Pittsburgh povolal z farmy útočníka Radima Zohornu

Pittsburgh

Český hokejový útočník Radim Zohorna se přiblížil premiéře v NHL v dresu Pittsburghu. Čtyřiadvacetiletého odchovance Havlíčkova Brodu povolali Penguins poprvé v sezoně do prvního týmu z farmy z celku Wilkes-Barre/Scranton z AHL. Pittsburgh čekají dnes a v sobotu duely v Newarku proti New Jersey.

Foto: Sport.cz

Radim Zohorna v reprezentačním dresu

Článek

Zohorna podepsal jako nedraftovaný volný hráč s Pittsburghem loni na konci dubna roční dvoucestnou smlouvu. V AHL nasbíral v 11 zápasech devět bodů za tři branky a šest asistencí.

Při odloženém startu NHL kvůli pandemii koronaviru začal Zohorna ročník v extraligové Mladé Boleslavi a připsal si ve 21 duelech 22 bodů (12+10). Při pobytu v prvním týmu má roční plat 792 000 dolarů, na farmě bere 70 000 dolarů.

Na soupisce Pittsburghu se tak objevil alespoň jeden český zástupce nepřetržitě od sezony 1990/91, kdy za Penguins začal hrát Jaromír Jágr a k němu přišel Jiří Hrdina. V ročníku 2000/01 jich tam bylo dokonce jedenáct - obránci František Kučera, Josef Melichar, Michal Rozsíval, Jiří Šlégr a útočníci Jágr, Josef Beránek, Jan Hrdina, Milan Kraft, Robert Lang, Roman Šimíček a Martin Straka - a navíc i kouč Ivan Hlinka.

Zohorna, který v letech 2017 a 2018 získal extraligový titul s Kometou Brno, prožívá první zahraniční angažmá. Útočník s parametry 198 centimetrů a 101 kilogramů debutoval v sezoně 2018/19 v reprezentaci. Setkal se v jejím dresu i se staršími bratry Tomášem a Hynkem, kteří hrají v KHL za Chabarovsk.

V uplynulé sezoně extraligy nasbíral Radim Zohorna v 46 zápasech v dresu Mladé Boleslavi 22 bodů za deset branek a 12 asistencí. Celkem má v domácí nejvyšší soutěži na kontě 224 utkání a 89 bodů (47+42). V reprezentaci sehrál 16 zápasů a zaznamenal tři asistence.

Reklama

Související témata: