Hlavní obsah

Plekanec je nejstarším útočníkem Habs. Asi je taková doba, že se preferují mladí, říká

Praha

Nikdo starší než dvaatřicetiletý Tomáš Plekanec mezi útočníky Montrealu není. Český centr je po Rusovi Markovovi i druhým služebně nejdéle sloužícím hráčem v šatně Canadiens. V hokejové Mekce světa se spolehlivý univerzál chystá už na svou dvanáctou sezónu. Po ní mu ale vyprší stávající kontrakt, a co bude pak, je otázka, kterou sám určitě nevyřeší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Tomáš Plekanec v dresu české reprezentace.

Článek

Za devět dnů vám začíná předsezónní kemp. Těšíte se, nebo je to jen rutina?

Léto bylo docela dlouhé, už aby to začalo. Měl jsem v plánu, že v Čechách vydržím o pár dnů déle, ale zkrátilo se to kvůli NHL media tour.

Jak taková akce probíhá?

Ještě jsem tam nebyl, ale co jsem slyšel, tak se dělají fotky, točí se předsezónní rozhovory, videoklipy. Každý tým tam má jednoho až tři hráče, asi taky záleží na tom, kdo zrovna mohl jet...

Kolik hráčů Montrealu u toho bude?

Od nás jedu jen já. Většinou to bývají ti, co jsou v týmu déle, a většinou hráči z prvních lajn.

V elitní formaci Canadiens byste také měl podle prognóz znovu nastupovat s Paciorettym a Gallagherem. Je to tak?

Hráli jsme tak loni, ale přišel k nám Rus Sjomin, netuším, co je v plánu.

V Montrealu se za dobu vašeho působení protočila spousta hráčů i trenérů, ale vás se ty změny nikdy nedotkly. Ceníte si toho?

Já se snažím hrát pořád stejně, a jestli jsou se mnou spokojení, tak si mě tu drží. Až se mnou spokojení nebudou, tak asi půjdu jinam. Jsem rád, že jsem na jednom místě, asi to o něčem vypovídá, ale může to být i náhoda. Určitě je příjemné se každý rok nestěhovat někam jinam.

Vaše jméno občas padne v rámci spekulací, ale nikdy to asi nebylo tak, že už byste byl jednou nohou někde jinde. Nebo ano?

Tohle moc nesleduju, ale opakuje se to víceméně každý rok. Když v Montrealu nevyhraješ Stanley Cup, tak se objeví různé fámy. Snad každé léto jsem už byl „vyměněn". Ale vím, že před pěti šesti lety jsem snad měl jít do Tampy. Už to bylo skoro hotové, jenže na poslední chvíli se to zrušilo. Ani nevím, z jakého důvodu. Prý to ale bylo blízko.

Líbilo by se vám hrát za Montreal až do konce zámořské kariéry, nebo byste přece jen byl zvědavý, jaký zájem by o vás byl na volném trhu?

Těžko říct... Je hezké, když jsi v jednom týmu a znáš lidi i zázemí. Nechám se překvapit. Záleží, co plánuje vedení a jaké mají vyhlídky. Až tak moc to teď není v mých rukách.

Loni se mluvilo o tom, že byste měl být kapitánem Canadiens. Nakonec se přešlo k modelu čtyř asistentů, budete opět jedním z nich?

Loni se to řešilo, ale teď už o tom nikdo moc nemluví. Uvidíme, jaké jsou představy vedení.

Hned první bod sezóny pro vás bude jubilejním pětistým v Montrealu, také byste se měl posunout mezi 20 nejproduktivnějších hráčů v historii klubu. To zní dobře, ne?

Tady mi to připomínali už loni. Na tyhle statistiky jsou tu hodně vysazení, ale to všechno vyplývá z toho, že jsem tady dlouho a mám tu pár zápasů odehráno.

Jaké to je být ve dvaatřiceti nejstarším útočníkem mužstva?

Asi je taková doba, že se preferují mladí. Když já jsem začínal v NHL, tak něco podobného neexistovalo, ale doba se mění a uvidíme, kam se to posune dál.

Jsou u vás mladíci hodně oprsklí?

Ale ne, není to tak hrozné. Jsou to šikovní kluci, výborní hokejisti, i když se pořád učí a jsou teprve na začátku.

Poradíte jim, pomůžete?

Oni to ani nepotřebují, protože všechno vědí... Někdo si nechá poradit, někdo si tím projde sám. Když někdo přijde a zeptá se, poradím rád. Pokud tedy něco vím... (směje se)

Mluví se už teď měsíc před začátkem sezóny v Montrealu o Stanley Cupu?

O tom se tady mluví celý rok. Podle toho, jak probíhá sezóna, tak se to pak přirovnává k rokům, kdy to bylo podobné. Je to velký cíl a všichni si to přejí.

Moc posil ale váš management v létě nepřivedl.

Máme ale Sjomina, což je výborný hráč a talent od Boha, s pukem umí neuvěřitelné věci. Přesilovky nám moc nešly, takže v nich dostane veliký prostor a bude mít šanci bodovat. Pokud mu to vyjde, tak jedině dobře pro nás. Získat takového hráče za takovou částku (1,1 mil. dolarů na sezónu - pozn. red.), to se nám může jedině vyplatit.

Nehodili by se vám do týmu ještě Kladeňáci Jiří Tlustý nebo Marek Židlický, kteří zatím nemají smlouvu?

Pod platovým stropem asi nějaké místo je, ale pro vedení je to složité. Za dva roky budou muset podepsat Price, Galchenyuka... Spíš se dívají do budoucna.

Sledoval jste, kdo z vašich rivalů ve Východní konferenci posílil nejvíc?

Jen zběžně, soupisky detailně neznám, ale v Torontu se s příchodem nového trenéra a manažera změní dost věcí a mančaft bude postavený jinak. Tampa bude zase silná, patří k nejlepším.

Jaromír Jágr se zmiňoval o tom, že i Florida prý bude mezi aspiranty na pohár.

Pozor, oni mají dobré mladé kluky, celou základní část hráli dobře, ti budou nebezpeční.

Skok přes legendy
V předchozí sezóně nasbíral Tomáš Plekanec v základní části 60 bodů a pokud se mu bude srovnatelně dařit i v té následující, přeskočí v historickém bodování Canadiens hned tři legendy. Jen dva bodíky totiž dělí českého útočníka od vítěze Kanadského poháru 1976 a pozdějšího montrealského generálního manažera Boba Gaineyho. Náskok 28 bodů má teď na českého hokejistu někdejší kapitán Toe Blake, který vyhrál s Habs dva Stanley Cupy jako hráč a osm coby trenér. Tři sezóny hrál Plekanec pod vedením Guye Carbonneaua, jenž byl kapitánem Montrealu při posledním zisku Stanley Cupu v roce 1993, na něj nyní schází dvaatřicetiletému českému centrovi už jen 48 bodů.

Reklama

Související témata: