Hlavní obsah

Po čertech dobrý zákrok. Vaněček na poslední chvíli stopnul lídra bodování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se zdálo, že jim body zase proklouznou mezi prsty. Hokejisty New Jersey ale v zápase s Coloradem na poslední chvíli zachránil Vítek Vaněček. Jeho zákrok večera proti šanci lídra bodování Nathana MacKinnnona byl pro domácí tím správným nakopávákem. Devils nakonec vyhráli 5:3. Na pozice v play off ale pořád mají pětibodovou ztrátu.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Gólman New Jersey Devils Vítek Vaněček zasahuje v utkání proti Coloradu.

Článek

Domácí si v Prudential Center v prostřední části vypracovali dvougólový náskok. A pak o něj během 29 sekund třetí třetiny zase přišli. Necelé tři minuty před koncem se navíc řítil do šance MacKinnon, chlapík, který spolu s Nikitou Kučerovem z Tampy vévodí s 85 body tabulce produktivity. Bleskurychlý útočník, jenž bodoval ve 14 zápasech v řadě. Vaněček mu ale v protažení série zabránil.

„Když dokážete přebruslit hráče, jako je Luke Hughes, znamená to, že se pohybujete opravdu rychle,“ komentoval souboj kanadského forvarda s bekem Devils jejich kouč Lindy Ruff. MacKinnon se tlačil do bekhendového blafáku, dokázal zvednout puk, ten ale narazil do hrany Vaněčkovy vyrážečky a pak ho český brankář skryl pod tělem (v přiloženém videu v čase 1:07). Fanoušci Avalanche v hale se chytali za hlavy, příznivci Devils si zhluboka oddechli.

„MacKinnon je hráč, který si takovou příležitost dokáže vytvořit úplně sám. Pak ale potřebujete mimořádný zákrok. A právě v tu chvíli předvedl po čertech dobrou práci, dal nám zase šanci vyhrát,“ cenil si Ruff.

Jen 28 sekund po Vaněčkově parádě totiž skóroval domácí obránce John Marino a při power play se ještě trefil Erik Haula.

„Pokud se postaráme o soupeře v naší třetině, tak si vepředu vždycky něco vytvoříme,“ prohlásil Tomáš Nosek, který se po zlomenině nohy a 31 vynechaných zápasech konečně zase objevil v sestavě Devils. „Těžké to bylo. Hlavně na začátku, než jsem trochu seškrábal rez.“

New Jersey mělo skvělou předsezonní přípravu, ovšem v základní části už to není taková sláva, za což může i spousta zraněných. Vaněčkova čísla také nejsou nijak zázračná - průměr gólů 3,23, úspěšnost zákroků 88,8 procenta. V kolonce výher má ale zdaleka nejvyšší číslo (17) ze všech českých gólmanů v NHL. Druhý Petr Mrázek z Chicaga je na 12, třetí Lukáš Dostál z Anaheimu slavil vítězství osmkrát.

„Vítek chytal skvěle, jeho zákrok proti MacKinnonovi rozhodl o výsledku,“ chválil gólmana střelec vítězného gólu Marino.

Reklama