Hlavní obsah

Políbené logo, potřesení rukou s Nashem. Columbus vřele přivítal Jiříčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První plusové body u fanoušků Columbusu už si David Jiříček připsal. Osmnáctiletý plzeňský hokejový obránce byl v noci na pátek v Montrealu draftován ze šesté pozice a na přivítanou políbil logo Blue Jackets na dresu.

Jiříčka si jako šestku draftu NHL vybral Columbus, jedničkou je Slafkovský.Video: sntv

 
Článek

Výš byli v minulosti vybráni jen tři čeští beci. Pětka z roku 1984 Petr Svoboda, který musel kvůli svému snu hrát NHL emigrovat, první česká jednička Roman Hamrlík v roce 1992 a ještě čtyřka z roku 2000 Rostislav Klesla.

"Úžasný pocit, splnil se mi sen," líčil Jiříček, jenž si vyslechl, jak jeho jméno u mikrofonu zkomoluje finský generální manažer klubu Jarmo Kekäläinen. Pak se obejmul s rodiči i s mladším bratrem a plácnul si s agentem Michalem Sivkem, v roce 1999 draftovaným z 29. místa...

S rozepnutým sakem si pak Jiříček vychutnával příchod na podium, kde roli šatnáře plnil komisionář NHL Gary Bettman. Právě předal sako a oblékl si připravený dres Columbusu. V něm pak postupně zdravil zástup klubových hlavounů, kde nechyběli ani šéf hokejových operací John Davidson a nejslavnější útočník historie Blue Jackets Rick Nash, který v Columbusu působí jako ředitel pro hráčský rozvoj.

Jiříček byl letos aspirantem na nejvýše vybraného beka draftu, ale tuto pozici mu vyfoukl Slovák Šimon Nemec, kterého si ze druhé pozice stáhlo New Jersey a dalo tak razítko na historický slovenský večer. Ten jako jednička nastartoval Juraj Slafkovský mířící do Montrealu.

"Dělám to tak pokaždé, když si beru nový dres. Je to takový můj rituál. Věřím, že mi přinese štěstí," vysvětloval Jiříček, proč líbal logo.

Fanoušci Blue Jackets se naučili být za minulé roky trochu skeptičtí. I když Columbus dokázal přivést, nebo z vysokých pozic draftovat, výborné hráče, nedokázal je dlouhodobě udržet, aby vytvořil silné jádro.

Čtyřka draftu 2010 Ryan Johansen vydržel necelých pět sezon, obránce Seth Jones o rok déle, třetí hráč draftu 2016 Pierre-Luc Dubois si trejd vynutil na začátku čtvrté sezony.

Kekäläinen věří, že s Jiříčkem měli Blue Jackets lepší odhad.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

David Jiříček obléká dres Columbusu Blue Jackets.

"O Columbusu toho ale moc nevím, je to dobré město?" vtipkoval s novináři Jiříček, kterému však dodával přesné informace skaut Blue Jackets Milan Tichý.

Ofenzivně naladěný pravák s vynikající tvrdou střelou se těší i na krajana Stanislava Svozila, jehož Columbus draftoval před rokem ze 69. pozice.

"Dobrých beků není nikdy dost," poznamenal GM Kekäläinen, který věří, že Jiříčkovo zranění z MS do dvaceti let nebude mít na jeho výkony už pražádný vliv.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Bell Centre hostilo draft NHL.

"Jsem stoprocentně zdravý a připravený na sezonu," říká odhodlaně vysoký obránce.

Zda ho už na podzim uvidíme v zadních řadách Blue Jackets, ale jisté není. V klubu, kde útoku šéfuje Jakub Voráček, mají na příští sezonu podepsaných zatím šest beků v čele se Zachem Werenskim. Kekäläinenovi se však Jiříčkovo ofenzivní nastavení vyloženě líbí.

"Už v tak mladém věku má rovněž za sebou start na seniorském šampionátu," oceňuje finský generální manažer.

Jiříček už každopádně svůj plán na příští týdny má.

"Potřebuju zesílit a vylepšit hru v obranném pásmu," narýsovala si šestka draftu program na léto.

Reklama