Hlavní obsah

Pomsta Torontu nevyšla. Pastrňák udělal z Marchanda hrdinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak už zase. Zápas s Bostonem znamená pro fanoušky Toronta v NHL většinou zkažený večer. Tentokrát sice srovnali stav s Bruins 6 sekund před vypršením základní hrací doby. A stejně padli 3:4 v prodloužení. David Pastrňák jim zamával gólem a dvěma asistencemi.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

David Pastrňák během rozbruslení

Článek

V součtu s minulou sezonou vyhráli Bruins pátý ze šesti vzájemných duelů. A sám český útočník považuje Maple Leafs za jedny z nejoblíbenějších soupeřů. Od svého vstupu do NHL proti nim nastoupil ve 26 utkáních a zaznamenal 32 bodů (18+14), když si konto obohatil i v noci na neděli.

Toronto přitom netajilo, že chce duel pojmout jako odvetu za zápas z 2. listopadu, který Boston vyhrál 3:2 pro nájezdech a jeho kapitán Brad Marchand v rychlostním souboji zranil obránce Timothyho Liljegrena, který je od té doby mimo hru.

„Nebyl to žádný faul, prostě jedna z věcí, které se v zápase stanou. Hraje se rychle a vy se snažíte získat puk. Nikdo by to neměl považovat za nějaký problém,“ tvrdil Marchand, ale u soupeřů s tímhle vysvětlením nepochodil. Hlavně tvrďák Ryan Reaves si na „bostonskou krysu“ brousil zuby.

„Tomu incidentu se ale dostalo víc pozornosti, než si zasloužil,“ uvědomoval si kouč Toronta Sheldon Keefe. „Nemůžete se pořád snažit jen někoho trefit. Musíte taky hrát hokej.“

Pastrňák mezitím uvolněného prostoru využil k vytvoření dvougólového náskoku. Nejprve se v polovině první třetiny 14. gólem v sezoně trefil nad rameno Josepha Wolla. A ve druhé části našel krásně před brankou Kevina Shattenkirka. Čtyřiatřicetiletému veteránovi připravil Pasta premiérovou trefu v bostonském dresu. „Skvělý pocit, myslím, že v novém klubu na to každý čeká, tak jsem rád, že jsem taky gólově přispěl,“ děkoval americký zadák.

„Byla to velká zábava, spousta energie a špičkových akcí od obou týmů,“ prohlásil bostonský kouč Jim Montgomery. Zápas ve druhé třetině nabral velké obrátky. Domácí ve třetí části dokázali na poslední chvíli odpovědět i na třetí bostonský gól. Torontský kapitán John Tavares se vřítil od brankoviště a puk nakonec uklidil za Linuse Ullmarka Auston Matthews v čase 59:54!

V prodloužení ale rozhodl bostonský kapitán, když ve středním pásmu zastavil Williama Nylandera a poslal Pastrňáka do úniku. Jeho bekhendový blafák mezi Wollovy betony sice nevyšel, ale přihrávka na Marchanda už ano. Ten si puk zpracoval rukavicí ve vzduchu a následně přerušil osmizápasovou sérii bez vstřelené branky a pětizápasovou šňůru bez bodu. A z padoucha byl hrdina.

„Marchy tam úžasně otočil hru. Rychle jsem se podíval, jestli jede se mnou, a vypadalo to, že nechce, tak jsem zkusil únik, ale nepovedlo se mi to. Snažil jsem se na něj dostat puk a on si to skvěle zpracoval. Obrovský gól,“ chválil Pastrňák, který v utkání pálil na branku celkem desetkrát a má celkovou bilanci 14+22, čím se vyšvihl na 2. místo ve statistikách sezony.

Bruins po třech porážkách v řadě potřebovali zase nahodit obrátky. Doma porazili nejslabší tým ze San Jose 3:0 a na vítěznou cestu se vrátili i venku. „Někdy je potřeba si projít těžkými časy, abyste si uvědomili, že všechno nejde získat snadno,“ filozofoval kouč Montgomery.

Reklama