Hlavní obsah

Popletl si branky, ale sklidil aplaus. Pekelnou premiéru ruského dlouhána chválil i tvrdý kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V postupové osmičce se drží zuby nehty. Hokejisté Philadelphie vyválčili z nedělního domácího zápasu s Islanders aspoň bod (3:4 v prodloužení). Od kouče Johna Tortorelly ale moc chvály, hlavně za výkon ve druhé třetině, neslyšeli. Našla se však výjimka. „Hrál jen jeden člověk – náš gólman,“ mračil se 65letý trenér.

Foto: Eric Hartline, Reuters

Ivan Fedotov byl oporou svého týmu

Článek

Měl tím na mysli dvoumetrového ruského debutanta Ivana Fedotova, kolem kterého bylo v minulých letech dost horko. Flyers si rodáka z finské Lappeenranty vybrali už v draftu 2015. V květnu 2022 s ním podepsali vstupní kontrakt, ale na začátku července byl Fedotov zadržen ruskými úřady za pokus o vyhnutí se povinné vojenské službě a následně byl převelen na základnu poblíž finských hranic.

Loni byl pak přinucen podepsat dvouletou smlouvu s CSKA. Když ale moskevský klub vypadl z letošního play off KHL, vedení s Fedotovem rozvázalo kontrakt. A následoval jeho bleskový přesun do Philadelphie. „Těžké dva roky,“ prohlásil Rus po příletu do Pensylvánie.

Flyers byli za jeho příchod jenom rádi. V této sezoně sice hrál sedmý nejmladší tým NHL nad očekávání, ale s gólmany měl kontinuální problém. Kanaďan Carter Hart opustil tým kvůli vyšetřování sexuálního napadení, do kterého je zapleten. A švédská dvojice Samuel Ersson, Felix Sandström úplně nezáří.

Nedávno Tortorella neměl slov, když Sandström předvedl v zápase s Floridou jen jedenáct zákroků proti 14 střelám. Tentokrát střídal Erssona už po první třetině, v níž brankář dostal dva góly ze šesti střel.

Zatímco pro většinu týmu měl kouč označení „měkký“, Fedotov Tortorellu nadchnul. „Byl jsem ohromen. Postavil jsem ho do pekla,“ komentoval výkon gólmana z prostřední části, v níž Rus při své premiéře pochytal 16 ze 17 střel a zastavil i brejk Mathewa Barzala, za což sklidil salvy aplausu.

Pro amerického kouče byl ale ruský nováček v týmu asi jediným hráčem, který snesl přísné parametry. „Jsou určití hráči, kteří nemají ponětí, jak se prezentovat, nebo prostě nemají na to, aby hráli v takových situacích. Ve druhé třetině to bylo z naší strany trapné, prostě trapné,“ nekrotil se Tortorella, kterého potěšil alespoň závěrečný nápor. Morgan Frost v čase 59:50 srovnal na 3:3 a aréna i lavička domácích propadly naprosté euforii.

Jenže v prodloužení právě Frost nezpracoval v obranném pásmu přihrávku Jamieho Drysdalea a katastrofě už pak nezabránil ani Fedotov, který si před začátkem nastavení popletl strany a do správné branky ho nasměroval krajan z Islanders Semjon Varlamov.

Tortorella tak měl po utkání každopádně dost střeliva ke své litanii. I když Philadelphia s 83 body zatím drží třetí pozici Metropolitní divize. Čtvrtý Washington má však jen o bod méně a tři zápasy k dobru. První pod čarou ve Východní konferenci Detroit je na 82 bodech a k tomu má jeden zápas k dobru.

„To, co jsme ukázali světu ve druhé třetině, už si naprosto nemůžeme dovolit. Snad to každý pochopil,“ doufal Tortorella. Trend však nevypadá dobře. Flyers prohráli osm z minulých deseti zápasů včetně posledních pěti. Mraky se stahují.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.