Hlavní obsah

Postrach play off šel po měsíci do akce: asistence a návštěva u lékařů. Point byl skvělý, tvrdil kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký návrat se (ne)konal. Klíčový centr Tampy Brayden Point po měsíční pauze kvůli zranění sice naskočil do prvního finále Stanley Cupu proti Coloradu a hned si připsal asistenci, ale Lightning prohráli v Denveru 3:4 v prodloužení a šestadvacetiletý Kanaďan po zápase opět skončil v preventivní péči lékařů.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Brayden Point (21) z Tampy Bay a Artturi Lehkonen (62) z Colorada.

Článek

Point utrpěl 14. května zranění 've spodní části těla', když si v sedmém duelu prvního kola proti Torontu u mantinelu nešťastně přisedl nohu a od té doby v sestavě Tampy nefiguroval.

Lightning ale i bez nejlepšího střelce a druhého nejproduktivnějšího hráče posledních dvou play off postoupili do finále a šance na Pointův návrat do hry se zvětšovala.

Tampa s jeho comebackem 'vyhrožovala' už v konferenčním finále s Rangers, ale až proti Colorado nastala ta správná chvíle.

"Je připravený, jde na to," oznámil v předvečer finále kouč Jon Cooper.

Sám Point od sebe ale převratné věci nečekal.

"Kdykoli se vracíte, je to otázka načasování. Na tréninku play off hokej nehrajete. Potřebuju se rychle přizpůsobit. A ujistit se, že můžu být přínosem pro tým," prohlásil útočník Tampy s číslem 21.

Spekulace o tom, že by Pointův návrat do sestavy měl změnit složení první lajny (Ondřej Palát, Steven Stamkos, Nikita Kučerov) se nepotvrdily a Cooper navrátilce zařadil do třetí formace mezi Nicka Paula a Rosse Coltona.

A byl to právě Point, kdo ve středečním utkání dostával hosty na gólovou listinu. Ve 13. minutě zastavil u mantinelu puk, Victor Hedman ho nahodil do útočného pásma a Paul trochu záhadným blafákem snížil na 1:2.

"Je Brayden Point tím Braydenem Pointem jako před zraněním? Pravděpodobně ne. Ale je to jeho první zápas po více než měsíci a hrál proti nejrychlejšímu týmu v lize. Takže to pro něj bylo těžké. Ale stejně si myslím, že byl skvělý," tvrdil kouč Tampy.

Point nakonec ve 23 střídáních odehrál velmi slušných 17:59 minuty. Ve třetí třetině ještě dostal hokejkou do obličeje od Logana O'Connora, jenže hosté za stavu 3:3 přesilovku nevyužili. A v prodloužení, do kterého už kanadský útočník nestačil naskočit, inkasovali po 83 sekundách od André Burakovskyho vítězný gól...

"Už jen to, že se Pointer vrátil, ale bylo pro nás obrovské povzbuzení," řekl spoluhráč Alex Killorn.

Druhé utkání finále se hraje znovu v Ball Areně v noci na neděli (2:00 SELČ). A Tampa by potřebovala, aby se Point mnohem víc přiblížil výkonům, které z něj v play off dělaly postrach všech soupeřů.

Reklama

Související témata: