Hlavní obsah

Precizní i bezproblémový. Rittich je pro Los Angeles trefou sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V NHL se tomu obvykle říká ‚statement win‘. Tady jsme MY a tam někde jste vy… Hokejisté Los Angeles doma přísně naznačili hráčům Minnesoty, že je do play off nemíní pustit. Na výhře 6:0 se 30 zákroky a třetím čistým kontem v sezoně podílel gólman David Rittich. Nenápadná posila, ze které se vyklubal skrytý diamant sestavy Kings.

Sestřih zápasu Los Angeles Kings - Minnesota WildVideo: NHL, sntv

 
Článek

Porážka by pro kalifornský tým znamenala nepříjemnosti, ale takhle je rozdíl mezi Kings a Wild, kteří jsou první pod postupovou čarou v Západní konferenci, už sedmibodový. LA navíc trochu ulehčilo i obhájcům Stanley Cupu z Vegas, kteří mají před Minnesotou tříbodový náskok a dva zápasy k dobru.

„Vypadalo to dobře, dali jsme do toho spoustu energie. Cítil jsem to na střídačce, že se utkání vyvíjí správným směrem,“ tvrdil kouč Jim Hiller.

Minnesota rychle zjistila, že k bodům je cesta zarubaná. Kings dali tři góly v první třetině, tři ve druhé a snaha hostů se tříštila o Rittichovu fazónu. Od 10. února jednatřicetiletý brankář vychytal z deseti zápasů šest výher a tři nuly.

V poslední třetině to Minnesota zkusila hráčům LA vrátit aspoň v bitkách, ale taky moc nepochodila, když šest hříšníků na každé straně inkasovalo desítku za nesportovní chování. „Umíme se postavit jeden za druhého,“ řekl útočník Trevor Moore, což ocenil i Rittich, kterého spoluhráči také nenechali ve štychu.

Kalifornská pouť jihlavského brankáře přitom začala na farmě v Ontariu. Rittich ale neklesal na mysli. U záložáků v Reign se dostal do pravidelného rytmu, což se mu hodilo po zranění Pheonixe Copleyho a povolání do prvního týmu. V něm nyní tvoří tandem s Kanaďanem Camem Talbotem, s nímž působil při angažmá v Calgary.

„My měli skvělý vztah už u Flames. Teď jsme dokonce podepsali smlouvu s Kings ve stejný den, tak jsme se tomu smáli. Cam je skvělý člověk, výborný gólman. Už víte, co od něj očekávat, nejdete do neznáma,“ popisoval v rozhovoru pro Sport.cz Rittich, kterého spoluhráči oceňují jako bezproblémového a veselého parťáka.

Po 21 startech za LA má na kontě 11 výher a výborná čísla: průměr obdržených branek 2,17 a úspěšnost 92,1 procenta, nejlepší cifry za osmileté působení v NHL.

„Dave nemá problém s tím, když nějakou dobu nechytá. Naskočí a je precizní,“ tvrdil po jednom z Rittichových představení kouč Hiller. Angažmá českého gólmana je pro ambiciózní klub z LA trefou do středu terče.

Reklama