Hlavní obsah

Rána od Van Goga. Jak Lafleur vyrazil na mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři hodiny po příletu do Švédska ležel Guy Lafleur na ledě stockholmské haly Johanneshov a nechápal, co se mu to právě stalo. Zápas mistrovství světa 1981 proti Nizozemsku měl být pro montrealskou hvězdu rozbruslením po dlouhém letu. Jeden ze soupeřů si to ale naplánoval jinak.

Foto: BILL KOSTROUN, ČTK/AP

Guy Lafleur (10) v dresu Montrealu a Aaron Broten z New Jersey v roce 1983.

Článek
Fotogalerie

Vítěz pěti Stanley Cupů a držitel dvou Hart Trophy zemřel dnes po úporném boji s rakovinou plic.

V roce 1981 vypadli Canadiens v úvodním kole play off 0:3 na zápasy s Edmontonem a Lafleur se rozhodl, že posílí kanadský tým, za který ve Švédsku nastoupili i další hráči slavných jmen: Larry Robinson, Lanny McDonald nebo Mike Gartner.

Lafleur přitom v sezoně přišel o devětadvacet zápasů, jelikož byl sedmkrát zraněný. Na světovém šampionátu mu okamžitě přibyl další šrám.

Montrealská posila zaujala místo v útoku mezi Lucienem DeBloisem a Patem Boutettem. Hned při prvním střídání převzal Lafleur přihrávku, když se do něj nemilosrdně opřel obránce Rick Van Gog.

"Asi nejlepší bodyček, jaký jsem za posledních 15 let viděl," pokýval hlavou kanadský manažer John Ferguson.

Opakovaný záběr ukázal, že Van Gog, který hrával juniorku v Auroře nedaleko Toronta, přizvedl loket a Lafleura trefil do obličeje. Ten potřeboval tři stehy u kořene nosu a pro jistotu byl převezen do nemocnice, přestože chtěl pokračovat ve hře.

"Takže tu máme hráče z juniorského béčka, který chtěl dosáhnout okamžité slávy tím, že sestřelil Lafleura, aby mohl říct, že dostal superhvězdu do nemocnice," rozčiloval se po jasné výhře 8:1 kanadský kouč Don Cherry.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Larry Robinson líbá Stanley Cup, vpravo montrealský kapitán Henri Richard. Snímek z roku 1973 z Chicaga.

Ano, přesně ten Cherry, jenž si v následujících letech postavil kariéru na neustálém obviňování Evropanů z neschopnosti akceptovat tvrdou zámořskou hru.

Trenérem Nizozemska byl tehdy Čech Augustin Bubník, který se snažil svého hráče hájit tím, že je to jeho styl, ale u Cherryho s tím nepochodil.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Guy Lafleur na snímku z roku 2009.

Lafleur se však objevil na ledě hned v dalším zápase Kanady proti Sovětskému svazu (2:8) a dával svůj jediný gól na MS.

Podle všeho ve zbytku turnaje bojoval s následky otřesu mozku. 'Blonďatý démon' nastoupil v přilbě i v zápase proti Československu (4:7 a 2:4), ale střelecky se neprosadil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Guy Lafleur v dobách velké slávy v roce 1974.

"Dalo by se říci, že jeho kariéra centra na tomto turnaji skončila," poznamenal Cherry.

Kanaďané sice na závěr uhráli remízu se Sověty 1:1, ale na turnaji skončili čtvrtí a další cestu na světový šampionát už pak rozčarovaný Lafleur nikdy nepodnikl.

Reklama

Související témata: