Hlavní obsah

Rangers potvrdili, že mají smlouvu s Průchou

NEW YORK

Vedení New Yorku Rangers oficiálně potvrdilo podpis smlouvy s pardubickým útočníkem Petrem Průchou. Na internetových stránkách slavného hokejového klubu z Manhattanu to uvedl generální manažer Glen Sather, ale podmínky kontraktu nesdělil. Pardubice se však podle slov generálního manažera Zbyňka Kusého s odchodem své opory nechtějí smířit.

Foto: archiv

Petr Průcha

Článek

Dvaadvacetiletý mistr světa z Vídně se výrazně podílel na cestě východočeského klubu za letošním mistrovským titulem. V Rakousku Průcha odehrál jen tři utkání, ale více zářil na loňském světovém šampionátu v Praze.

Kouč Rangers Tom Renney má z úspěšného týmu Vladimíra Růžičky pod kontraktem již čtyři hráče. K Jaromíru Jágrovi, jemuž už srostla kost na zlomeném malíčku na ruce, Jezdci získali Martina Straku a Martina Ručinského. Kolonii doplnil i bek Marek Malík.

"Petr je mazaný, inteligentní hráč s dobrým hokejovým viděním a ofenzivními instinkty," řekl Renney, který zastával ve Vídni funkci asistenta u poražených finalistů z Kanady a byl i u triumfu Javorových listů v Praze. "Měl jsem možnost Petra vidět na šampionátu, kde byl solidní oporou českého zlatého týmu. V minulém ročníku v extralize hrál proti řadě špičkových hráčů z NHL a po všech stránkách se zlepšoval," dodal kouč.

V základní části uplynulého ročníku si sice Průcha připsal v 47 zápasech jen 17 bodů za sedm gólů a deset asistencí, ale v play-off v útoku s Petrem Koukalem a Alešem Hemským zářil. V 16 utkáních se trefil šestkrát a na dalších sedm gólů přihrál.

Průcha byl objevem předešlého ročníku, v němž se dostal až na mistrovství světa v Praze. Tam chodil na přesilové hry do první formace k Jágrovi a v sedmi zápasech si připsal tři branky a jednu asistenci. Rangers draftovali Průchu v roce 2002 v osmém kole jako celkově 240. hráče.

Pardubice se budou bránit

Kusý věděl o Průchově podpisu kontraktu již v úterý, několik minut poté, co těsná většina klubu české extraligy rozhodla o ratifikaci nové smlouvy mezi NHL a IIHF o odchodu hráčů do zámoří. "Jeho agent mi naprosto suše oznámil - půl hodiny poté, co to kluby schválily - že podepsal Rangers. Samozřejmě náš klub se bude bránit," uvedl tehdy Kusý. "Žádný podpis ze strany Pardubic pod smlouvou není, tudíž my vyžadujeme, aby hráč dodržel platný kontrakt, který zní ještě na dvě sezóny," tvrdí.

Pardubicím se nelíbí, že za Průchu inkasují okolo 200 tisíc dolarů. Kusý několikrát uvedl, že ho klub neprodal, i když měl zhruba třikrát vyšší nabídku z Ruska. "My samozřejmě nemůžeme zabránit tomu, aby Petr sednul do letadla a odletěl. Na druhou stranu zas nikdo nemůže zabránit nám, abychom použili veškerou sílu našich právníků a zkusili se bránit na základě kontraktu, který s námi mají hráči uzavřený," řekl Kusý oficiálním stránkám pardubického klubu.

"A my to skutečně uděláme. Jsme ekonomická organizace a to, co s námi v tuto chvíli dělá IIHF potažmo NHL, je ekonomické vydírání. My bychom mohli mít případně úspěch u evropských soudů," prohlásil Kusý. Další ránou pro Moeller může být podpis Petra Sýkory na kontraktu s Washingtonem, za něhož by Pardubice nedostaly podle smlouvy nic, protože už v zámoří působil. Podobně může odejít i nedraftovaný Michal Mikeska.

Reklama

Související témata: