Hlavní obsah

Rask se musel červenat. Pod prohru Bostonu se podepsal fatální hrubkou

New York

Obvykle bývá oporou, o svém umění přesvědčil i tuzemské fanoušky během působení v Plzni po dobu výluky v NHL. Tentokrát si ale Tuukka Rask vybral slabší chvilku. Finský brankář hokejistů Bruins ve čtvrtém semifinálovém utkání play off Východní konference proti New York Rangers pustil hodně laciný gól, který domácí celek nastartoval, a Jágr a spol. nakonec odjeli z Madison Square Garden s prázdnou.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Brankář Tuukka Rask sleduje puk, který poprvé míří do jeho sítě. Vlevo střelec Carl Hagelin, vpravo zadák Bostonu Johnny Boychuk.

Článek

Zhruba v polovině zápasu za stavu 2:0 pro hosty založil český zadák Roman Hamrlík, jenž se po téměř dvouměsíční pauze znovu objevil v sestavě Rangers, útočnou akci, na jejímž konci vystřelil bekhendem švédský křídelník Carl Hagelin. Puk ještě lehce tečoval bránící Johnny Boychuk a změnil jeho směr. V tom okamžiku však Rask ztratil rovnováhu, upadl a kotouč pomalu klouzající do branky nestačil zastavit chráničem ani hokejkou. Zatímco domácí jásali, brankář Medvědů se musel pod maskou červenat.

„Bylo to fakt příšerný. Tohle se mi stane dvakrát za rok na tréninku. Možná... Měl jsem se víc soustředit. Opravdu strašná chyba, vsadím se, že v televizi to muselo vypadat dost hrozně," usmál se provinile.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="catid=0&amp;id=250742&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="catid=0&amp;id=250742&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

„Udělal jsem krok do strany a myslím, že v ledu byla rýha, do které mi zapadla brusle, a ztratil jsem stabilitu," citoval jeho slova deník Boston Herald. „V ten moment jsem byl jako přimrzlý k ledu a říkal si: Co se to k čertu stalo? Měl jsem tak vteřinu na to rozhodnout se, jestli se ještě vyškrábu na nohy a zasáhnu puk betonem, nebo ho odpálím hokejkou. Zkusil jsem to takhle a zapsal se do historie. Byla to lajdáckost," uznal Rask.

Šestadvacetiletý gólman se v předchozích deseti zápasech play off sedmkrát radoval z výhry a držel 93procentní úspěšnost zásahů. V Bostonu už jeho statistiky přirovnávají k Timu Thomasovi, jenž táhl tým k zisku Stanley Cupu v roce 2011. Chyby se však ve čtvrtek večer nevyvaroval ani slovenský kapitán týmu Zdeno Chára, a tak Medvědy po prohře 3:4 v prodloužení místo postupových oslav čeká zápas číslo pět, který je na programu v sobotu v jejich TD Garden.

„Hokej je o chybách, každý tým a každý hráč je dělá. To se prostě občas stává. Musíte se z nich poučit, setřást je a jít dál. Nemyslím si, že několik chyb z nás dělá špatné mužstvo," dodal Rask.

Reklama

Související témata: