Hlavní obsah

Tampa Bay - NY Islanders 4:1Šampioni NHL slaví další výhru! Palát nabíjel, Chára se pral

New York

Hokejisté Tampy Bay, obhájci triumfu ve Stanleyově poháru, prodloužili svoji sérii zápasů, v nichž v aktuální sezoně NHL bodovali, už na osm. Na svém ledě zdolali New York Islanders 4:1, asistencí u vítězné trefy se na úspěchu úřadujících šampionů podílel i český útočník Ondřej Palát. Také ve druhém utkání pondělního programu nejslavnější hokejové ligy světa byli Češi vidět. Jakub Voráček pomohl Columbusu finální přihrávkou k výhře nad Detroitem 5:3, za poražené Red Wings jednou nahrával obránce Filip Hronek.

Foto: Mike Carlson, ČTK/AP

Český útočník Tampy Ondřej Palát (vpravo) v souboji o puk se Zachem Parisem z New York Islanders.

Článek

Hokejisté Tampy Bay museli v souboji s NY Islanders dotahovat. Po chybě Victora Hedmana na útočné modré čáře poslal Ostrovany ve 3. minutě do vedení Mathew Barzal. Lightning otočili skóre ještě v první třetině a svůj podíl na tom měl také Palát. Brankář Semjon Varlamov sice přesilovkovou střelu českého útočníka z pravého kruhu zneškodnil, ale vyražený puk se dostal k Anthony Cirellimu, jenž poslal Bolts do vedení 2:1. Výhru Tampy pojistili ve třetí části Brayden Point a Steven Stamkos.

Lightning ve třech po sobě jdoucích zápasech narazili na soupeře z letošního Stanley Cupu. S Carolinou prohráli 1:2 v prodloužení, Floridu v nastavení přehráli 3:2 a Islanders zdolali 4:1. "Myslím, že každý z těch tří zápasů byl trochu jiný. Věděli jsme, že proti tak kvalitním týmům musíme hrát zodpovědně v obraně, a to se nám dnes dařilo. Jsme rádi, že ve vlastním pásmu dokážeme hrát účelně," řekl obránce Ryan McDonagh.

Krátce po úvodním vhazování se do sebe pustili dva ostřílení kozáci, domácí Patrick Maroon a Zdeno Chára. Ve vyřizování účtů měl jasně navrch více než dvoumetrový slovenský obr, který ukázal, že i ve 44 letech se před ním musejí mít soupeři na pozoru. Maroona počastoval několika údery pravačkou a poté ho složil pod sebe na led.

V 25. minutě zápasu mezi Columbusem a Detroitem se do gólové kombinace Red Wings zapojil Hronek a svým devátým kanadským bodem v sezoně potvrdil pozici nejproduktivnějšího českého obránce. Detroit po trefě Michaela Rasmussena vedl těsně před polovinou zápasu 2:0 a měl nakročeno k páté výhře z posledních šesti zápasů.

Domácí Blue Jackets však dokázali náskok Red Wings smazat a ve třetí třetině zásluhou tří branek otočili vývoj zápasu. V 56. minutě na sebe Jakub Voráček navázal dva obránce a s trochou štěstí přistrčil puk do jízdy Jegoru Činachovi, který v samostatném úniku svým prvním gólem v NHL srovnal na 3:3.

Voráček bodoval pošesté v řadě a s třinácti kanadskými body je druhým nejproduktivnějším Čechem v soutěži po Davidu Pastrňákovi z Bostonu. Vítěznou trefu Columbusu obstaral minutu a devatenáct sekund před koncem obránce Zach Werenski.

"Věříme si jako tým. Když prohráváme, tak nepanikaříme, ale hledáme způsob, jak vyhrát. Když se držíme našeho herního plánu, cestu k vítězství si najdeme," komentoval již šestý obrat Columbusu v sezoně střelec vítězné branky Werenski. Výborný vstup do NHL zažívá z pohledu osobních statistik detroitský mladík Lucas Raymond. Devatenáctiletý švédský útočník a čtvrtý hráč loňského draftu zaznamenal gól a asistenci a po 17 zápasech je s bilancí 7+10 nejproduktivnějším nováčkem v lize.

Výsledky pondělních zápasů NHL:
Columbus - Detroit 5:3 (0:1, 2:1, 3:1)
Branky: 34. Jenner, 35. A. Boqvist, 56. Činachov (J. Voráček), 59. Werenski, 60. Texier - 15. Dylan Larkin, 25. M. Rasmussen (Hronek), 54. L. Raymond. Střely na branku: 38:27. Diváci: 15 293. Hvězdy zápasu: 1. Činachov, 2. Werenski, 3. Jenner (všichni Columbus).
Tampa Bay - New York Islanders 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Branky: 4. M. Joseph, 20. Cirelli (Palát), 54. B. Point, 56. Stamkos - 3. Barzal. Střely na branku: 28:26. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. Cirelli, 3. Hedman (všichni Tampa).

Reklama

Související témata: