Hlavní obsah

Šedesát gólů a 16 tyček. Zapíše se Matthews do dějin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset gólů. Přesně tolik by potřeboval kanonýr Toronta Auston Matthews, aby dosáhl mety, na kterou v NHL nikdo nevyšplhal už 31 let. Z trůnu nejlepšího střelce sezony amerického útočníka už ale nejspíš nikdo nesetřese. Se šedesáti trefami vede o osm zářezů před Zachem Hymanem z Edmontonu.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Auston Matthews se raduje z branky

Článek

Šestadvacetiletý Matthews míří za třetí Maurice Richard Trophy v kariéře. Tu první ve zkráceném ročníku 2020-21 získal za 42 gólů, obhájil ji pak 60 trefami v sezoně 2021-22 a teď má možnost navázat na přetrženou nit (loni vyhrál se 64 kusy Connor McDavid). Možná i ve výšinách, kam tři dekády nikdo nezabrousil.

V gólově bohatých 80. letech nebylo nastřílet sedmdesát gólů až takový problém. Pokud jste se tedy jmenovali Wayne Gretzky, Mario Lemieux, příp. Jari Kurri či Bernie Nicholls. Na začátku devadesátek od nich štafetu převzal Brett Hull.

V sezoně 1992-93 pak byla celá NHL paf z brankových dostihů mezi finským nováčkem z Winnipegu Teemu Selännem a ruským útočníkem Buffala Alexandrem Mogilným. Oba se zastavili na cifře 76!

Od té doby to nejvýš dotáhli Lemieux v sezoně 1995-96 se 69 góly a Alexandr Ovečkin v ročníku 2007-08, kdy nastřílel 65 branek.

„Znamená to pro mě moc,“ řekl Matthews v Buffalu, kde snadnou dorážkou z brankoviště zaokrouhloval na šedesát. „Ale já to beru spíš jako týmový výkon.“

Od chvíle, co Matthews v roce 2016 jako jednička draftu vtrhnul do NHL, nemají Maple Leafs problém s postupem do play off. Šestkrát v řadě ale vypadli hned v úvodní rundě. Až loni přelezli do druhého kola, kde je však vyndala Florida. I letos bude hrát Toronto na 99 procent play off.

Ve zbytku základní části by se ale Matthews mohl pokusit o zápis do dějin. Má na to? Evidentně ano. V prosinci zaznamenal sérii sedmi utkání, kdy skóroval celkem dvanáctkrát. V únoru pak dával během pěti startů deset branek.

„Pro mě je největším kandidátem na Hart Trophy,“ řekl Sport.cz Patrik Eliáš, bývalý skvělý útočník Devils. Skandování „MVP!“ ostatně Matthews slyšel i během zápasu v Buffalu.

„Byl bych strašně rád, kdyby Auston té sedmdesátky dosáhl. Nejlépe hned letos,“ přál by si i ruský gólman Toronta Ilja Samsonov. Matthews už mohl být vysněné metě blíž, ale od října napálil hned šestnáctkrát tyčku, nejvíckrát ze všech hráčů v NHL.

„Posledních pár utkání jsem měl taky hodně šancí. Snažil jsem se nemyslet na to, že mi to tam tolik nepadá, a zůstat koncentrovaný,“ tvrdil Matthews. „Nejdůležitější zápasy se ale stejně hrají až od půlky dubna.“

Maple Leafs před začátkem play off čeká ještě pět zápasů doma a čtyři venku. „Už nyní má skvělou, neuvěřitelnou sezonu,“ říká o Matthewsovi kouč Sheldon Keefe. Tichý Američan by ji určitě rád postříbřil Stanley Cupem. Ale ani těch 70 gólů by určitě nebylo k zahození.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.