Hlavní obsah

Senzační zákrok přišel vniveč. Rittich si ale zaslouží novou a lepší smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mohlo to být ještě solidní drámo. Gólman David Rittich vystřihl proti přesilovkové dorážce Leona Draisaitla bezpochyby zákrok večera. Jeho lapačka, v níž měl puk, se ale ocitla za brankovou čárou a vyrovnávací gól byl uznán. Hokejisté Kings nakonec v pátém zápase série 1. kola play off NHL podlehli v Edmontonu 3:4 a sezona pro ně skončila.

Sestřih zápasu Edmonton - Los AngelesVideo: nhl.com

 
Článek

Potřetí během tří let tak LA nestačilo na úvod vyřazovací části na Oilers. V zápase, ve kterém už nemělo kam uhnout, ale ještě hráči z Kalifornie zahnaní do kouta dokázali kousat. Na začátku druhé třetiny šli do vedení 2:1, ovšem za necelých pět minut už bylo srovnáno. I když fanoušci Edmontonu jen zírali, jak Rittich zastavil Draisaitlovu střelu v domácí přesilovce.

Německý útočník si párkrát vyměnil puk s Connorem McDavidem, od kapitána dostal přihrávku před odkrytou branku a bez přípravy do ní pálil. Rittich však bleskově položil lapačku na led a puk v ní skryl. Diváci v Rogers Place jen zklamaně vzdychli, ale Draisaitl měl jasno a jel si ťuknout rukavicemi se spoluhráči na lavičce. Opakovaný záběr na kostce pak vyvolal v aréně nadšení.

Z horního pohledu je vidět, jak Rittich skryl puk v lapačce, která se ale skoro celá dostala za brankovou čárou. Kde přesně v ní puk byl, sice není zřejmé, ale na uznání gólu to stačilo.

„Viděli jste, jak strašně záleží na speciálních týmech. Je to docela jednoduché. Jedno mužstvo v nich trestalo, druhé ne,“ posteskl si kouč Kings Jim Hiller.

Edmonton v sérii využíval přesilovky s úspěšností 45 procent, dal v nich devět gólů. Los Angeles ani jeden z 12 možností. „Proti takovému týmu musíte hrát co nejvíc pět na pět. A v posledním zápase stejně zase měli pět přesilovek, a my jednu. Každý rok se s nimi opakuje stejný scénář. Takže jestli je něco, co bychom měli změnit, tak je to méně trestů,“ posteskl si útočník Kings Phillip Danault.

V záplavě smutku z vyřazení by ale v LA nemělo zaniknout, že Rittich zažil statisticky nejlepší sezonu za dobu svého působení v NHL. V základní části ve 24 utkáních stlačil gólový průměr na 2,15, procentuální úspěšnost naopak vyšrouboval na 92,1 procenta a k tomu si připsal tři čistá konta!

Za více než solidní představení si 31letý gólman bezpochyby zaslouží novou a výrazně lepší smlouvu, než byla ta poslední (875 tisíc dolarů na rok). Ať už to bude v Los Angeles, nebo na volném trhu.