Hlavní obsah

Tampa Bay - Dallas 2:3 PPSkvělý Palát zase skóroval! Tampa byla sedm minut od zisku Stanley Cupu

Ondřej Palát si připsal už svůj jedenáctý zásah v play off letošního ročníku NHL a v pátém zápase finálové série sahala jeho Tampa po zisku trofeje Lorda Stanleyho. Jenže sedm minut před koncem třetí třetiny poslal zápas do prodloužení veterán Joe Pavelski, aby následně v něm rozhodl jiný matador Corey Perry. Dallas tak snížil ve finále na 2:3.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Český hokejista Tampy Ondřej Palát (18) střílí gól do sítě Antona Chudobina z Dallasu v pátém utání finálové série NHL.

Článek

Hodně netradičně se páté finálové utkání hrálo necelých 24 hodin po čtvrtém dějství a kromě hokejového umění se dala čekat také zkouška fyzické kondice obou celků.

Do utkání nezasáhl na straně Dallasu ani jeden Čech - Radek Faksa stále laboruje se zraněným zápěstím, dlouhodobě mimo je pak Martin Hanzal. Naopak Tampa měla obě česká esa připravená a činil se znovu především v laufu hrající Ondřej Palát.

Na první branku se v edmontonské "bublině" čekalo do 18. minuty, když zkušený Corey Perry přesně načasoval svůj nájezd do útočné třetiny a třetím gólem ve vyřazovací části dal vzpomenout na svá nejlepší léta.

Hokejisté Tampy, kteří i v pátém duelu soupeře přestříleli (41 ku 33) začali otáčet zápas za velkého přispění Ondřeje Paláta. Frýdecko-Místecký rodák, který prožívá skvělé play off  své sebevědomí naplno ukázal při akci z 25. minuty, kdy se umně zbavil svého obránce a forehandovým blafákem si doslova "namazal" Chudobina na chleba.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Ondřej Palát z Tampy (vlevo) slaví svůj gól v pátém utání finálové série s Dallasem společně s Nikitou Kučerovem.

Dalším, kdo Chudobina pokořil, byl jeho krajan Sergačov, jenž se po učebnicovém založení útoku trefil od modré čáry. Tampa vedla na začátku třetí třetiny 2:1 a zisk Stanley Cupu už byl na dosah. To by ale nesměl být v týmu Stars Joe Pavelski, který se na "stará kolena" rozehrál k velkému představení ve vyřazovací části. Znovu byl ve správný čas na tom nejlepším možném místě a puk vyražený Vasilevským si rychle našel a zakončil.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Střelec vítězné branky pátého utkání finále NHL mezi Dallasem a Tampou Corey Perry (10) v obklopení slavících spoluhráčů.

Šlo se do prodloužení, ve kterém byla Tampa aktivnější, jenže své šance nevyužila a tak v jeho druhé části, konkrétně ve 29. minutě nastavení, utnul naděje na rozhodnutí o mistrovi ligy další zkušený plejer v dresu Dallasu a znovu to byl Corey Perry, který podruhé ukázal skvělou orientaci a zarputilost před brankou a odmítl korunovaci krále... Alespoň pro dnešní noc.

"Celý den jsme se bavili o tom, že vyhrajeme a budeme pokračovat. Začínáme zde něco budovat. Podle mě začínáme něco mimořádného," řekl na tiskové konferenci Perry. "Máme mužstvo, které se nikdy nevzdává, jsme houževnatí. Budeme bojovat až do konce," dodal vítěz Stanley Cupu s Anaheimem z roku 2007.

Finále Stanleyova poháru v Edmontonu - 5. zápas:
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Palát (Kučerov, Point), 44. Sergačov (Point) - 18. Perry (Seguin, Oleksiak), 54. Pavelski (Heiskanen, Seguin), 90. Perry (Klingberg, Seguin). Rozhodčí: Kozari, O'Rourke - Amell, Cherrey. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Střely na branku: 41:33. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Perry, 2. Seguin (oba Dallas), 3. Point (Tampa Bay). Stav série: 3:2.
Sestavy:
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, Sergačov, Shattenkirk, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - T. Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Verhaeghe, Paquette, Maroon. Trenér: Jon Cooper
Dallas: Chudobin - J. Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley - Radulov, Pavelski, Jamie Benn - Perry, Seguin, Kiviranta - Gurjanov, Dowling, Janmark - Caamano, Dickinson, Cogliano. Trenér: Rick Bowness

Reklama

Související témata: