Hlavní obsah

Smutná zpráva. Legendární Švéd Salming trpí nevyléčitelnou nemocí, které podlehl Čišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná zpráva dorazila ve středu z kanadského Toronta. Jednasedmdesátiletý legendární švédský hokejový obránce Börje Salming v prohlášením zveřejněném na oficiálních stránkách Maple Leafs, za které odehrál v 70. a 80. letech minulého století 16 sezon v NHL, oznámil, že trpí nevyléčitelnou nemocí ALS, tedy amyotrofickou laterální sklerózou.

Foto: Profimedia.cz

Švédská hokejová legenda Börje Salming na snímku z roku 2016.

Článek

„Obdržel jsem zprávu, která mnou a mou rodinou otřásla," uvedl na úvod Salming, jenž v 70. letech patřil k průkopníkům éry příchodů evropských hráčů do NHL a po přestupu ze švédského Gävle se brzy stal jedním z nejlepších obránců celé NHL.

„Příznaky, které naznačovaly, že v mém těle je něco špatně, se ukázaly být onemocněním ALS. V mžiku se všechno změnilo. Nevím, jaké budou další dny, ale chápu, že mě čekají větší výzvy než cokoliv, čemuž jsem dosud čelil," prohlásil Salming, jenž v roce 1989 po 16 letech v Torontu zamířil ještě na sezonu do Detroitu. Salming do Toronta přestoupil v roce 1973 a v NHL odehrál celkem 1148 zápasů a zaznamenal 150 gólů a 637 asistencí.

„Uvědomuji si, že (na ALS) neexistuje žádný lék, ale probíhají četné celosvětové zkoušky a jednoho dne lék bude. Do té doby jsou k dispozici léčebné metody, které zpomalí postup nemoci. Moje rodina a já zůstaneme pozitivní," řekl Salming, který byl v roce 1996 uveden do Síně slávy NHL a o dva roky později i do té Mezinárodní hokejové federace IIHF.

„Od chvíle, kdy jsem jako malý kluk začal v Kiruně hrát hokej, jsem do toho během celé své kariéry dával všechno. A budu v tom pokračovat. Jsem si jistý, že mám kolem sebe milující rodinu a nejlepší možnou lékařskou péči," nechal se slyšet majitel bronzu z MS 1972 v Praze a stříbra získaného o rok později na šampionátu v Moskvě, kde se stal i členem All-Star týmu.

„Chápu, že mnoho z vás by mě teď chtělo oslovit, ale laskavě vás žádám, abyste respektovali naše soukromí v těchto těžkých časech. Prosím, mějte nás ve svých modlitbách. Až přijde správný čas a pochopím více o svém stavu a budoucí cestě, dám vědět. Do té doby se laskavě zdržíme veškerého kontaktu. Doufám, že naše rozhodnutí chápete a respektujete," uzavřel Salming.

Amyotrofická laterální skleróza je progresivní neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Dochází tak k postupné svalové slabosti až atrofii. Pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.

Této nemoci podlehl před dvěma lety někdejší slovenský obránce fotbalové Plzně Marián Čiśovský.

Reklama