Hlavní obsah

Suspendace pro jedničku? Slafkovský to neodhadl a krvavě zranil soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takové kousky se od letošní jedničky draftu NHL nečekaly. Slovenský útočník Montrealu Juraj Slafkovský vyfasoval za zákrok na detroitského Matta Luffa v nočním zápase trest na pět minut a do konce utkání. Ve vzduchu se vznáší i hrozba suspendace.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Juraj Slafkovský (20) z Montrealu na ilustračním snímku z utkání s Vegas.

Článek

Slafkovský v závěru třetí třetiny za stavu 2:2 oslabil Canadiens, když zezadu najel do Luffa, který se snažil odpálit puk. Detroitský útočník letěl hlavou přímo na mantinel a v kabině zmizel s krvavým zraněním.

Na konci října přitom smolař Luff v zápase s Minnesotou inkasoval pukem do obličeje, přišel o několik zubů a ránu mu sešívali 16 stehy.

"Něco jako u Zadiny," přirovnával kouč Derek Lalonde Luffovu předpokládanou absenci k osmitýdenní pauze českého útočníka, který utrpěl v zápase s Islanders zlomeninu nohy.

"Byl to špatný hit a myslím, že Slafkovský to hned věděl. Je děsivé vidět kohokoliv, jak letí hlavou proti mantinelu," stěžoval si detroitský kapitán Dylan Larkin.

Slovenský teenager nenajel sice do soupeře s nějakou zběsilou intenzitou, ale Luff byl ve zranitelné pozici a roli sehrál i váhový rozdíl (cca 20 kg ve prospěch Slafkovského).

Zámořské komentáře nicméně označují zákrok za 'nechutný a nebezpečný'. A disciplinárka NHL si na něj jistě posvítí. Stejně jako na další raubírnu ze středečního programu: atak hokejkou Kirilla Kaprizova z Minnesoty na hlavu obránce Los Angeles Drew Doughtyho.

Pro Slafkovského se přitom zápasem v Detroitu, který Montreal nakonec vyhrál 3:2 po nájezdech, aktivovala jeho nováčkovská smlouva, kterou podepsal 13. července. Canadiens tak zavrhli možnost poslat košického forvarda na farmu do Lavalu. Pokud by už na úrovni NHL v této sezoně neodehrál ani zápas, jeho kontrakt by se 'načetl' až od příští sezony.

Ve svém premiérovém ročníku je však Slafkovský s průměrným časem 11:02 minuty na zápas nejméně vytíženým hráčem Montrealu. Přesto ve čtvrté lajně stačil dát už tři góly.

"Přece jen je to pro mě první měsíc ve velkém světě, ve velkém hokeji. Pořád si ještě na všechno zvykám," napsal Slafkovský ve svém hráčském blogu.

Teď možná poprvé v NHL zažije i suspendaci. Dnes ho čeká telefonické slyšení se zástupci oddělení pro hráčskou bezpečnost. Jaký bude verdikt?

Reklama