Hlavní obsah

Švédsko má pro MS pět posil z NHL včetně Hedmana, Německo jednu

Stockholm

Hokejisté Švédska mají jistých pět posil z NHL pro květnové mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Trenér Rikard Grönborg může počítat s obránci Victorem Hedmanem z Tampy Bay, Alexanderem Edlerem z Vancouveru a triem útočníků z Caroliny Eliasem Lindholmem, Joakimem Nordströmem a Victorem Raskem.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Český útočník Bostonu David Pastrňák se poroučí k zemi po souboji se Švédem Victorem Hedmanem z Tampy Bay Lightning v utkání NHL. Tampa vyhrála zápas 6:3.

Článek

Švédové se představí v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem. Šestadvacetiletý Hedman, druhý nejproduktivnější obránce základní části NHL, se tak vrátí na místo, kde na mistrovství světa v roce 2010 získal bronz - svou jedinou medaili v dresu Tří korunek.

Dvojka draftu z roku 2009 tehdy na velké mezinárodní akci debutovala. Hedman hrál ještě na světovém šampionátu v roce 2012 ve Stockholmu a loni v září na Světovém poháru v Torontu. V této sezoně v dresu Tampy Bay nasbíral 72 bodů za 16 branek a 56 asistencí v 79 zápasech. O čtyři více si mezi obránci připsal Kanaďan Brent Burns ze San Jose.

O čtyři roky starší Edler je mistrem světa z roku 2013 z domácího turnaje ve Stockholmu a získal i stříbro o rok později na olympijských hrách v Soči. Do výběru pro Světový pohár se nevešel.

Dvaadvacetiletý Lindholm a o dva roky starší Rask startovali na mistrovství světa v roce 2015 v Praze a Ostravě. Pětadvacetiletý Nordström bude na velké mezinárodní akci debutovat.

Němce posílí Rieder

Útočník Tobias Rieder z Arizony bude reprezentovat Německo na květnovém domácím mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem. Zatím jediná posila z NHL se k týmu kouče Marca Sturma připojí na začátku příštího týdne a bude hrát v zápasech Euro Hockey Challenge proti českým hokejistům v sobotu 22. dubna v Norimberku a o den později v Mannheimu.

Čtyřiadvacetiletý Rieder se představí na mistrovství světa počtvrté za sebou. Loni v září si zahrál v dresu Výběru Evropy finále na Světovém poháru v Torontu. V této sezoně si připsal v NHL v 80 zápasech 34 bodů za 16 branek a 18 asistencí.

Zatím není jasné, jestli mohou Němci počítat na MS i s brankářem Thomasem Greissem a obráncem Dennisem Seidenbergem z New York Islanders.

Reklama

Související témata: