Hlavní obsah

Těžký život jedničky. Slafkovský schytal další tvrdou pecku. Pomsta se zvrtla

Že by na letošní jedničku draftu NHL Juraje Slafkovského soupeři brali ohledy, to se vážně říct nedá. Osmnáctiletého útočníka Montrealu si v nočním zápase na ledě Vancouveru vyčíhl už v první třetině o patnáct let starší Luke Schenn a slovenského teenagera tvrdě sejmul. Stalo se tak jen deset dnů poté, co nejlepšího hráče olympiády v Pekingu nemilosrdně sestřelil i Jason Dickinson z Chicaga.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Slovenský útočník ve službách Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský opouští led po tvrdém zákroku Lukeho Schenna.

Článek
Fotogalerie

V 9. minutě první třetiny za stavu 1:0 pro Montreal se Slafkovský u zadního mantinelu snažil přihrát na spoluhráče Seana Monahana. Díval se za odehraným pukem, ale Schenn už byl zapřený a odhodlaný k zákroku. Bum a mladík z Canadiens šel k zemi. Z ledu se pak těžce zvedal.

"Možná bych měl líp číst tyto situace," uvědomoval si Slafkovský už po kontaktu s Dickinsonem.

Sudí ve Vancouveru signalizovali faul a poslali Schenna za katr kvůli nedovolenému bránění. Bez odpovědi to ale nemínil nechat montrealský bijec s českými kořeny Arber Xhekaj, který domácího viníka hned vyzval na pěstní souboj. Rychle soupeře dvakrát trefil do přilby, jenže pak ztratil rovnováhu, možná stoupl i na shozenou rukavici, a bylo po pomstě. Za potyčku dostali její aktéři po pěti minutách.

Slafkovský je na bruslích obr, měří 191 centimetrů a váží 110 kilogramů, stále si však na NHL zvyká. Po 20 zápasech má na kontě sedm bodů (4+3) a kouč Montrealu Martin St. Louis mu hledá odpovídající post v sestavě. Ve Vancouveru odehrál útočník z Košic 14:36 minuty na křídle druhé lajny.

„Sezona se vyvíjí docela dobře. Nic extra velkého, ale ani žádné velké propady. Musím se pořád zlepšovat a každým zápasem se učím. Před rokem jsem hrál za juniory ve Finsku, takže je to velký skok," připustil Slafkovský.

Duel v Montrealu se nakonec změnil v divokou přestřelku, ve které Canadiens vedli po první třetině 4:0, před polovinou třetí části prohrávali 4:5, během 97 sekund stihli otočit na 6:5 a stejně prohráli 6:7 v prodloužení.

Slafkovský si ale na ledě také nebere servítky. V zápase s Detroitem narazil na mantinel a zranil Matta Luffa, za což byl potrestán stopkou na dva zápasy. A navrch ještě dostal vynadáno od své maminky, která se na syna přijela do zámoří podívat.

„Máma se mě ptala: Proč jsi to udělal? A já na to: Ale mami... Myslíš si, že jsem chtěl, aby to takhle dopadlo? Musela si pak prodloužit svůj trip o zápas s New Jersey, ve kterém jsem už mohl nastoupit," sdělil Slafkovský na svém blogu.

V posledních týdnech je to však slovenský útočník, kdo schytává tvrdé rány. Vancouverský Schenn je v této sezoně druhým nejvíce hitujícím hráčem NHL. Se 108 srážkami se dotahuje na vedoucího Nicolase Deslaurierse (114) z Philadelphie. Bomba, kterou uštědřil Slafkovskému, byla ale tou jedinou, kterou bek Canucks proti Montrealu rozdal.

Reklama

Související témata: