Hlavní obsah

To bude Sekáč, pánové... V Montrealu okukovali tajemnou českou posilu

Jaký je fotbalový ekvivalent toho, když někdo nastupuje za Montreal Canadiens? Snad Manchester, Real, Barcelona... Pokud Jiří Sekáč naplní předpoklady, jaké v něm tuší v Kanadě, stane se třináctým českým hráčem, který na sebe navlékne dres nejslavnějšího hokejového klubu planety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Jiří Sekáč.

Článek

V KHL mohl mít dvaadvacetiletý útočník víc klidu a taky víc peněz. Loni v prosinci po něm chtěli, aby prodloužil kontrakt v pražském Lvu, Sekáč ovšem nehodlal nic uspěchat. „Agent mi říkal, že pokud vydržím hrát na stejné úrovni, tak se nemusím o zájem z NHL bát," tvrdil účastník letošního MS.

Pro Kanaďany je Sekáč poněkud tajemnou posilou. V juniorském věku sice působil v zámoří, díky čemuž vládne dobrou angličtinou, ale pak se na tři roky vytratil do Evropy, čímž jeho stopa pro zámořské znalce vychladla.

Nikoli však Sekáčova touha hrát NHL. Jeho zástupce Allan Walsh se nakonec probíral více než deseti nabídkami, mezi nimiž zasvítila právě ta montrealská. Kromě toho, že v týmu působí krajan a taktéž Kladeňák Tomáš Plekanec, dýchla na Sekáče v Montrealu i historická aura klubu, který psal dějiny a získal nejvíc Stanley Cupů (24) ze všech mužstev NHL.

„Prosadit se do týmu bude pekelně těžké, ale já věřím, že to zvládnu," oznámil s úsměvem Sekáč, jenž s Canadiens podškrábnul dvouletou smlouvu, která mu včetně bonusů zajišťuje roční plat 1,35 miliónu dolarů. Montrealský hokejový novinář Zdeněk Matějovský hned začal své kolegy učit, jak správně vyslovovat jméno české posily.

Mezi nováčky v Montrealu byl Sekáč zákonitě středem pozornosti. Prezentoval se skvělým krytím puku, parádní střelou zápěstím, technickými kousky i slušnou hrou do těla. Až mnozí žasnuli. Ale konfrontace s teenagery je přece jen něco jiného, než pozdější střety na zářijovém tréninkovém kempu, přípravné duely a samotná utkání NHL.

Je klidně možné, že v průběhu sezóny bude Sekáč muset jít na farmu. Určitě ale nehodlá pláchnout do Ruska. „Snem každého hráče se správnou mentalitou je NHL. Může se stát, že mě pošlou do AHL. Já ale vydržím nejdéle, co to půjde," vyhlásil Sekáč.

I proto se okamžitě dobře zapsal mezi fanoušky Habs, kteří už mu vymýšlejí přezdívku. Zatím to vypadá, že by se mohlo chytit ‚Cakes', což je opačně napsané Sekáčovo příjmení a ve volném překladu to znamená koláč či dortík... Sladkou pointu si ale šikovný útočník bude muset napsat sám.

Počty Čechů v klubech Original 6
Montreal Canadiens 12
Toronto Maple Leafs 13
Detroit Red Wings 13
Boston Bruins 15
Chicago Blackhawks 18
New York Rangers 22

Reklama