Hlavní obsah

Útočník Zacha se v NHL upsal Bostonu až do konce sezony 2026/27

Hokejový útočník Pavel Zacha podepsal v zámořské NHL novou čtyřletou smlouvu s Bostonem. Vydělá si díky ní celkem 19 milionů dolarů (přes 420 milionů korun), v průměru 4,75 milionu ročně, a nestane se v létě nechráněným volným hráčem. Kontrakt začne platit od nové sezony. V té aktuální má pětadvacetiletý brněnský rodák plat 3,5 milionu dolarů.

Foto: Justin Tang, ČTK/AP

Český útočník Pavel Zacha v barvách Bostonu.

Článek

"Chtěl bych všem poděkovat za tu šanci, že můžu hrát právě tady v Bostonu. Jsem moc vděčný za to, že jsem součástí tohoto klubu, a už když jsem (vloni v létě) přicházel, tak jsem věřil, že se ukážu v dobrém světle a budu tady moct hrát mnohem déle. Jsem vážně nadšený, že se to povedlo," uvedl Zacha na tiskové konferenci.

"Už když jsme Pavla do klubu přivedli, tak jsme jasně avizovali, že bychom chtěli, aby byl jeho součástí i do budoucna. Nabízí nám všestrannost na všech třech útočných postech a také ji potvrdil. Zvládá všechny herní situace na ledě, je velmi důležitou součástí týmu a navíc se dál zlepšuje," ocenil generální manažer Don Sweeney. "Do týmu dobře zapadl a i díky svým krajanům se v něm cítí velmi dobře," dodal Sweeney s připomínkou české kolonie. Na soupisce jsou totiž vedle Zachy ještě útočníci David Pastrňák, David Krejčí, Tomáš Nosek a obránce Jakub Zbořil.

Zacha prožívá po příchodu z New Jersey, které si ho vybralo z šesté pozice při draftu 2015, velmi dobrou sezonu. A lze očekávat, že v dresu jasně nejlepšího týmu dosavadního průběhu ročníku bude útočit na osobní bodové maximum. Nastoupil do všech 42 utkání, která Bruins odehráli, a připsal si 25 bodů za pět gólů a 20 asistencí. Vedle toho má na kontě deset plusových bodů v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách.

Foto: Boston Bruins

Český útočník Pavel Zacha v dresu Bostonu Bruins.

"Myslím, že přinesl do týmu chytrost. Vždy je na obou koncích kluziště ve správném postavení. Spousta lidí věnuje pozornost hlavně gólům, bodům a tak podobně, ale já myslím, že u něho je to především o všech těch detailech. Jsme moc rádi, že ho tady máme. A je skvělé vědět, že tady zůstane ještě další čtyři roky," prohlásil kapitán Patrice Bergeron.

Stejně tak si Zacha váží možnosti hrát s takovými hokejovými esy. "Jednou z mých předností je, že umím hrát na křídle i na centru. Když jste v tak dobrém týmu, pomáhá vám, když můžete hrát v jakékoliv útočné formaci, protože každá z nich je vážně dobrá. A když vídáte hráče, jako jsou Bergeron, Charlie Coyle nebo David Krejčí, a můžete s nimi denně mluvit, rostete jako hráč i jako spoluhráč. Myslím, že mi to moc pomohlo. Je jen štěstí, že tu mohu být mnohem déle," uvedl Zacha.

Celkem má Zacha na kontě v základní části NHL 428 startů a 204 bodů díky 74 gólům a 130 přihrávkám. V play off přidal pět utkání, v nichž nebodoval. Bodově nejlepší byla pro něho předchozí sezona 2021/22, v níž ještě v barvách Devils zaznamenal v 70 zápasech 36 bodů za 15 branek a 21 nahrávek. Bruins ho získali před polovinou července při výměně za jiného útočníka Erika Haulu.

Po podpisu se Zachou zůstává v týmu dalších devět hráčů ze sestavy, která nastoupila v sobotu proti Torontu, jimž po sezoně skončí smlouva a mohou se stát chráněnými i nechráněnými volnými hráči. Největší prioritu mezi nimi má Pastrňák. Jedné z největších hvězd celé NHL skončí šestiletá smlouva na 40 milionů dolarů. Ohledně vývoje jednání s obávaným střelcem ale Sweeney žádné nové informace nesdělil.

Reklama

Související témata: