Hlavní obsah

Už zase střílím góly. McDavid má ale zaděláno na víc než stovku asistencí za sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak já ten gól dám, když jinak nedáte… Edmontonský kapitán Connor McDavid se po deseti zápasech, v nichž neskóroval, zase zapsal v NHL mezi střelce. V poslední minutě prodloužení trefil přes rukáv gólmana Binningtona horní roh branky St. Louis a zařídil výhru 3:2.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Connor McDavid (vlevo) z Edmontonu bojuje o puk s Vladislavem Gavrikovem

Článek

V minulé sezoně sedmadvacetiletý fenomén ovládl střelecké dostihy a se 64 góly získal poprvé v kariéře Maurice Richard Trophy. V tomto ročníku mu to ale zdaleka tolik nelepí. S 22 trefami je až na dělené 41. pozici stejně jako např. Trevor Moore nebo Brandon Hagel. Není divu, když se od 6. února gólově úplně odmlčel.

„Zkusím zjistit, kolik jsem schopný udělat asistencí. Už nebudu střílet, žádné góly!“ vtipkoval McDavid, který mezi svými dvěma posledními trefami posbíral celkem 25 asistencí a na třetím místě statistik je s 94 body v patách Nikitovi Kučerovovi (103) z Tampy a Nathanu MacKinnonovi (98) z Colorada.

Během 55 startů McDavid posbíral celkem 72 gólových přihrávek a při současném tempu ta má zaděláno na více než stovku asistencí za sezonu, což NHL nepamatuje od ročníku 1990/91, kdy jich Wayne Gretzky nastřádal 122.

„Chci pomáhat mužstvu, jak nejlíp dovedu. Už jsem zažil období, kdy jsem nedával góly a stejně jsem byl produktivní,“ poznamenal kanadský útočník, jenž proti Blues nejprve dvěma přihrávkami dotlačil spoluhráče Zacha Hymana na metu 40 gólů.

„Nastupuju s nejlepším hokejistou na světě. Je to luxus hrát s takovým člověkem,“ tvrdil hráč, který už o čtyři góly překonal své střelecké maximum z minulé sezony. „Rád se hodně toulám po útočném pásmu. Ne vždycky jsem u branky já, takže potřebuju někoho, kdo tam bude, a Zach je tam očividně často,“ řekl McDavid.

Střílet ale pochopitelně nepřestal. Jednatřicet pokusů v řadě mířících mezi tyče však cestu do sítě nenašlo. „Je to o štěstí,“ povzdechl si lídr Oilers.

Se St. Louis prohrával Edmonton doma v páté minutě už o dva góly. „Těžký začátek, to není recept na úspěch,“ poznamenal McDavid. „Ale nenechali jsme to dojít až na 0:3 a vyškrábali jsme se zpátky.“

I s pouhými dvěma góly je edmontonský šéf jasně nejproduktivnějším hráčem února (2+25), torontské duo Auston Matthews, Mitch Marner během tohoto měsíce nasbíralo po 19 bodech… McDavid měl více než jednu asistenci v šestém zápase v řadě, což je jeho nejdelší série v jeho kariéře. Prodloužit ji může v noci na sobotu v Seattlu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.