Hlavní obsah

V Texasu zahájili hokejovou léčbu číslem 68

Dallas

Zájem? Ano. Respekt? Jistě. Ale mánie? Ne, nic takového se kolem Jaromíra Jágra při jeho texaském angažmá opravdu neděje. Dallas totiž není destinace, kde by si při zmínce o hokeji fanynky rvaly vlasy.

Foto: Marek Burkert, Právo

Jeden z nemnoha ‚Jágrů‘ v hledišti dallaské arény.

Článek
Fotogalerie

Stars letos slaví dvacet let svého působení v NHL. Stihli toho už dost. Před 14 lety vyhráli Stanley Cup, v jejich dresu se objevila řada slavných jmen: Ed Belfour, Mike Modano nebo Brett Hull, jehož kontroverzní gól z finále 1999 do sítě Dominika Haška je vyobrazen na reklamních plakátech připomínajících dallaské výročí.

Poslední sezóny už ale byly mnohem truchlivější, čtyřikrát po sobě Hvězdám končila sezóna po základní části, diváků ubývalo, a tak se management rozhodl, že se musí něco změnit. „Jágrovo angažmá je jednou z věcí, které by měly diváky nalákat zpět," tvrdí generální manažer Stars Joe Nieuwendyk.

Premiéra se povedla. Jágr měl proti Phoenixu bilanci 2+2 a při druhém domácím duelu se American Airlines Arena zaplnila skoro 18 tisícovkami diváků a dychtila očekáváním. „Přijďte se podívat, co Jágr znovu předvede," lákaly dallaské rozhlasové stanice.

Atmosféra na zápase Stars se ale nedala vůbec porovnávat s předchozím Jágrovým působištěm ve Philadelphii, natož třeba s Montrealem, kde fanoušci čekají frontu v krutých mrazech, aby viděli tréninkový duel červených proti bílým. Při americké hymně si místní do textu tradičně rádi zaburácejí dvakrát slovo Stars. Při zápase je to už výrazně horší. Trochu hokejové vřavy vzbudí jen gól nebo potyčka.

Fanoušků s dresem číslo 68 bylo ve čtvrtek k vidění také jen poskrovnu. Jeden z nich navíc byl Kanaďan na výletě v Texasu. Další, s kelímkem piva v ruce, byl pro změnu rád, že se udržel na nohách. Ve fanshopu si sice pár lidí prohlíželo bílou repliku Jágrova dresu, ale při pohledu na cenovku, kde svítila částka 204,99 dolaru, ji zase odložili...

Jágrova texaská mise je teprve na začátku, předpovědi nejsou na místě, ale problém obrátit obyvatele Dallasu na tu správnou hokejovou víru bude mít i nejproduktivnější Evropan, který kdy hrál NHL. Však se také imigrační důstojník na dallaském letišti při zmínce o Jágrovi hned ptal, zda ten pán hraje americký fotbal nebo basket. Ale nedivme se. Také mohla padnout otázka, jestli nejezdí rodeo. To má totiž mezi pětadvaceti milióny obyvatel Texasu zaručeně víc příznivců.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.