Hlavní obsah

New Jersey - NY Rangers 1:5Stav série 0:2Vaněček ani napodruhé rozjeté Jezdce nezastavil, Toronto vrátilo soupeři výprask

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté New York Rangers válí. I ve druhém měření sil v rámci 1. kola play off Východní konference NHL si poradili s New Jersey Devils 5:1 a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou už 2:0 na zápasy. U jediného gólu domácích asistoval Ondřej Palát a v brance si připsal 25 zákroků Vítek Vaněček, rozjetého soupeře však nezastavil. Vítězové otočili utkání ve svůj prospěch v prostřední části hry, kdy vstřelili tři góly, z toho dva zaznamenal v přesilovkách hrdina prvního duelu Chris Kreider. Jednu asistenci si v závěru utkání připsal také český forvard Filip Chytil.

Play off NHL očima experta v pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Toronto ve druhém souboji s Tampou vrátilo soupeři vysokou porážku 3:7 z úvodního duelu. Kanadský celek tentokrát výhody domácího ledu využil k přesvědčivé výhře 7:2 a srovnal stav série na 1:1 na zápasy. Jednou přihrávkou k úspěchu Maple Leafs přispěl i český útočník David Kämpf. Také další dvě série jsou vyrovnané: Colorado zdolalo Seattle 3:2 a Vegas porazili Winnipeg 5:2.

New Jersey vedlo trefou Erika Hauly, který v přesilové hře dorazil střelu Paláta. Domácí drželi náskok až do 26. minuty, ve které Vladimir Tarasenko překonal Vaněčka střelou z mezikruží. Ještě v prostřední části překlopil Chris Kreider skóre na stranu Rangers dvěma tečemi v početních výhodách. Patrick Kane zvýšil individuální akcí ve 47. minutě na 4:1 a po přihrávce Chytila zpoza branky zpečetil Kaapo Kakko zblízka výhru hostů.

New Jersey vytvořilo v základní části klubový rekord v počtu výher (52) i bodů (112). V obou domácích zápasech play off ale prohrálo shodně 1:5, ještě se v sérii neprosadilo při hře pět na pět. "Mají velmi nebezpečnou přesilovou hru. To je největší rozdíl," řekl trenér Lindy Ruff. "Mají zkušené hráče, který si už prošli mnoha bitvami. Ale naši kluci mají srdce, touhu. Nevzdáváme se, budeme bojovat až do konce. Je to výzva," doplnil.

Toronto se oklepalo z úvodní prohry 3:7 a taktéž nadělilo soupeři sedmičku. Kanadský klub vedl po úvodní třetině 3:0 a po čtyřiceti minutách 6:1. Kämpf si připsal asistenci u páté branky, když jeho střelu doklepl Zach Aston-Reese. Hlavní postavou zápasu byl ale John Tavares, který nasázel hattrick. Na čtyři góly Maple Leafs přihrál obránce Morgan Rielly.

"Jako kapitán jsem se snažil nastavit laťku a pozvednout tým," poznamenal Tavares, který vstřelil hattrick v play off poprvé. "Chtěli jsme odčinit minulý zápas, na který jsme nebyli hrdí. Soustředili jsme se na to, abychom dobře začali, a povedlo se," uvedl Rielly. Tampa Bay postrádala svého elitního obránce Victora Hedmana, který nedohrál minulý zápas. "Výsledek nemá nic společného s tím, že chyběl. Už jsme vyhráli i bez něj. Otázkou spíše je, zda jsme ze sebe vydali maximum, abychom zvítězili. Myslím si, že ne. Vymlouvat se, že nám scházel jeden hráč, by bylo ubohé," uvedl kouč Jon Cooper.

Colorado prohrávalo už ve 14. minutě 0:2 brankami Justina Schultze a Brandona Taneva, který se prosadil v oslabení. Obhájce Stanleyova poháru ale ve druhé třetině vyrovnal slepenými brankami Artturiho Lehkonena a Valerije Ničuškina. Obrat dokonal v 53. minutě obránce Devon Toews. Naděje Seattlu na druhou výhru dlouho držel brankář Philipp Grubauer, který v zápase zneškodnil 38 střel.

"Byli jsme trochu pod tlakem, ale jakmile jsme dali první gól, rozjeli jsme se. Začali jsme hrát i jednodušeji, což bylo také důležité," vysvětlil obrat útočník Colorada Evan Rodrigues. Trenér obhájců Stanleyova poháru Jared Bednar kritizoval tým za první třetinu, která byla podle něj nejslabší v sérii. Mužstvu vytkl, že hrálo opatrně a nikdo nechtěl puk. Vyzdvihl ale výkon gólmana Alexandara Georgijeva, jemuž kryl záda Pavel Francouz.

Hráči Vegas rozhodli v závěrečné třetině, ve které zlomili třemi góly nerozhodný stav 2:2. U všech tří branek figuroval Mark Stone, který nejdříve asistoval u vítězné trefy Chandlera Stephensona a v závěru dvěma góly zvýraznil výhru. Vegas, vítězové Západní konference, prohráli úvodní zápas 1:5 a vyslali jen 17 střeleckých pokusů. Winnipeg dominoval i v úvodní třetině druhého duelu. Do kabin šel za stavu 1:0 a soupeře přestřílel 17:8. Poté se ale role obrátily.

"První třetina nebyla vůbec dobrá. Zkušení hráči si po ní vzali slovo, vyříkali jsme si to," konstatoval trenér Vegas Bruce Cassidy. Jeho svěřenci přidali na aktivitě, soupeře ve zbytku zápasu přestříleli 31:16 a skóre otočili. Příkladem šel právě kapitán týmu Stone. Na straně poražených plnil roli náhradního brankáře David Rittich.

Jak se žije v Raleigh- Útočník NHL vysvětluje v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Výsledky zápasů 1. kola play off NHL:
Východní konference - 2. zápasy:
Toronto - Tampa Bay 7:2 (3:0, 3:1, 1:1)
Branky: 13., 34. a 56. Tavares, 1. a 39. Marner, 16. Nylander, 36. Aston-Reese (KÄMPF) - 29. Cole, 53. Perry. Střely na branku: 37:22. Diváci: 19 128. Hvězdy zápasu: 1. Tavares, 2. Rielly, 3. L. Schenn (všichni Toronto). Stav série: 1:1.
New Jersey - New York Rangers 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
Branky: 12. Haula (PALÁT) - 30. a 36. Kreider, 26. Tarasenko, 47. P. Kane, 54. Kakko (CHYTIL). Střely na branku: 23:30. VÍTEK VANĚČEK odchytal za New Jersey celý zápas, inkasoval pět branek z 30 střel a úspěšnost zásahů měl 83,3 procenta. Diváci: 16 760. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane, 2. Kreider, 3. Tarasenko (všichni NY Rangers). Stav série: 0:2.
Západní konference - 2. zápasy:
Colorado - Seattle 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky: 27. Lehkonen, 28. Ničuškin, 53. D. Toews - 3. Schultz, 14. B. Tanev. Střely na branku: 41:29. Diváci: 18 141. Hvězdy zápasu: 1. D. Toews, 2. Lehkonen, 3. Ničuškin (všichni Colorado). Stav série: 1:1.
Vegas - Winnipeg 5:2 (0:1, 2:1, 3:0)
Branky: 54. a 58. Mark Stone, 26. W. Karlsson, 31. Eichel, 46. Stephenson - 10. Lowry, 37. Stenlund. Střely na branku: 39:33. Diváci: 18 333. Hvězdy zápasu: 1. Mark Stone, 2. Stephenson, 3. Brossoit (všichni Vegas). Stav série: 1:1.

Reklama