Hlavní obsah

Ve finále přituhuje. Gudas narazil a nedohrál, Tkachuk si pak vyčíhl hvězdu Vegas

Část zámořských fanoušků zajásala. Radko Gudas podle nich ve druhém zápasové finálové série s Vegas, které Florida prohrála vysoko 2:7, zaslouženě 'ochutnal svou vlastní medicínu'. Český obránce Floridy zvládl jen čtyři střídání, než ho vyřadil zákrok ruského útočníka Ivana Barbaševa. Do hry už poté nezasáhl.

Radko Gudas po tvrdém zákroku odsoupil

Článek

Padla kosa na kámen. Gudas se chystal dohrát soupeře poblíž mantinelu, jenže Barbašev, který zrovna odpálil puk, se zapřel a ramenem trefil beka Panthers do hlavy. Gudas navíc schytal ještě jeden úder, když narazil (naštěstí v přilbě) do ledu. Následovala hromadná potyčka, ale sudí Kozari a Rooney Rusa nevylučovali.

Český brousek odešel do šatny po svých. V zápase stačil posbírat jen dva hity, které aspoň upevnily jeho vedoucí pozici v této statistice play off. Celkem jich má 81. Ale zda přidá další ve třetím utkání série v noci na pátek v Sunrise, je teď nejisté.

„Z toho zákroku se dělají highlighty, protože (Gudas) je fyzický typ, ale kvalita jeho hry je velmi, velmi vysoká, takže vám takový hráč chybí, když odejde," prohlásil kouč Floridy Maurice.

Panthers do utkání oblékli sedm zadáků, takže po Gudasově odchodu měli stále tři obranné dvojice. Jenže bez českého buldoka to nezvládli. Ten teď bude muset absolvovat testy na otřes mozku a uvidí se, zda bude fit. „Modlím se, aby byl v pořádku," obává se Fin Anton Lundell.

Maurice sice své hráče po úvodní porážce uklidňoval, že se nic neděje, jenž druhý zápas se po Gudasově odstoupení úplně vymknul kontrole. Ve 28. minutě po gólu na 0:4 střídal brankáře Sergeje Bobrovského Alex Lyon.

Nejproduktivnější hráč hostů Matthew Tkachuk si ve druhé třetině vyčíhnul chvíli, kdy byl u puku pro změnu nejproduktivnější hráč Vegas Jack Eichel a tvrdě do něj napálil. Útočník Golden Knights měl ale rychlou reakci. Když zpozoroval nebezpečí, natočil se stranou a Tkachuk ho naboural jen do ramene. Eichelovi sice odlétla přilba, ale stačil se zpevnit, takže k nárazu hlavou o led nedošlo.

„Viděl jsem ho až na poslední chvíli. Dokončil zákrok, který byl podle mě čistý. Je to fyzická hra, občas dostanete ránu. A musíte jít dál," popisoval Eichel, který se na třetí třetinu vrátil do sestavy. A ještě stačil připravit gól pro Jonathana Marchessaulta, čímž svou bilanci v play off upravil na 6+16.

Na Tkachuka se po nebezpečné situaci vrhli Eichelovi spoluhráči a americký útočník následně vyfasoval 2+10 minut za hrubost. Druhou desítku pak dostal ještě ve třetí třetině. Jednu už měl i z prvního zápasu, jeho celkem 36 trestných minut je tak vůbec nejvíc v historii NHL v prvních dvou duelech finále Stanley Cupu...

„Tvrdý hit, Panthers se tím snažili změnit tempo hry. Ale Jack se vrátil, což je výmluvné. Můžete klidně atakovat kohokoli z nás, ale musíte počítat s tím, že vám to vrátíme," prohlásil bojovně kapitán Vegas Mark Stone.

„Nezáleží na tom, kdo jste, neměli byste chodit středem ledu se skloněnou hlavou - dostanete ránu. Kdybych měl uprostřed hřiště hlavu dole, taky bych dostal bych ránu, takže o nic nejde," tvrdil Tkachuk, který ale nechápal proč byl vyloučen a Barbašev za zákrok na Gudase ne.

„Gudas je válečník. S ohledem na to, jakým stylem hraje, je pro nás nesmírně důležitým hráčem. Rozhodně pro nás nebylo ideální vidět ho takhle brzy odstoupit ze hry," čílil se Tkachuk.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Křídelník Vegas Golden Knights William Carrier (28) a obránce Floridy Panthers Radko Gudas bojují o puk ve finále Stanley Cupu.

V tuto chvíli to vypadá, že si jde Vegas pro pohár. Posledním týmem, který ve finále otočil sérii ze stavu 0:2 na zápasy, byl v roce 2011 Boston.

„Tohle mužstvo se ale nikdy nevzdává. Oklepeme se z toho a příští zápas na ně vletíme," slíbil floridský útočník Sam Bennett. Šarvátky v závěru pondělního utkání už ale ledacos naznačily. Celkem bylo uděleno 148 trestných minut.

Reklama

Související témata: