Hlavní obsah

Veterán Marleau se vrátil do San Jose. Vytáhne Žraloky z mizérie?

San Jose

Hokejisty San Jose Sharks po bídném začátku sezony posílil jejich dlouholetý kanonýr Patrick Marleau, který drží několik klubových rekordů. Čtyřicetiletý kanadský hokejista dostal roční smlouvu na 700 000 dolarů. V NHL ho čeká již dvaadvacátá sezona.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Patrick Marleau (vpředu) ze San Jose v utkání NHL proti St. Louis.

Článek

Vedení San Jose původně chtělo vsadit na mladé hráče, ale protože ze čtyř zápasů zatím Žraloci nemají ani bod, dohodli se činovníci s Marleauem na návratu. Ten hrál za San Jose devatenáct let od roku 1997 a je rekordmanem klubu v počtu odehraných zápasů (1493), bodů (1082) i gólů (508). V historické tabulce odehraných utkání mu v lize patří pátá příčka s 1657 starty.

Poslední dva roky strávil Marleau v Torontu, pak byl vyměněn do Caroliny a ta z něj v létě udělala nechráněného volného hráče. "Dál chceme začleňovat především naše mladé hráče, ale protože máme zraněné a začátek ligy se nám nepovedl, změnili jsme plán. Přišel zkušený hokejista, který je univerzální a může (kouči) Petu DeBoerovi hodně pomoci," uvedl generální manažer Doug Wilson.

Marleau pomohl San Jose čtyřikrát do finále konference, v roce 2016 s ním neúspěšně bojoval o Stanley Cup. "Je pořád rychlý a vždycky byl v neuvěřitelné formě, protože na sobě tvrdě pracuje. Má figuru jako mladý kluk a umí dávat góly," řekl o něm nedávno útočník Tomáš Hertl, jenž se zatím v sezoně do statistik neprosadil. Z českých hokejistů v klubu působí i Lukáš Radil a obránce Radim Šimek.

Reklama

Související témata: