Hlavní obsah

Vítej v klubu! Nečas je nováčkem ve spolku, který založil Nedomanský a šéfuje mu Pastrňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové jméno mezi českými střelci hattricků v NHL. Útočník Caroliny Martin Nečas se v zápase proti Coloradu zařadil do skupiny hráčů, která momentálně čítá už 51 členů. Od chvíle, kdy Václav Nedomanský nasázel 28. října 1978 tři góly do sítě Chicaga, zažili Češi v zámořské soutěži 159 večerů, v nichž někdo z nich zaznamenal hattrick.

Hattrick Martina Nečase proti ColoraduVideo: NHL.com

 
Článek

Nepřekvapí, že z posledních deseti má na svědomí hned šest David Pastrňák (a tři Tomáš Hertl). Bostonský útočník je nejpilnějším střelcem českých hattricků, s 18 překonal i druhého nejlepšího evropského kanonýra NHL všech dob Jaromíra Jágra (16).

Některá česká jména v seznamu jsou ale poměrně překvapivá. Třeba Petr Tenkrát (prosinec 2001), Kamil Piroš (duben 2003) či obránce Tomáš Kaberle (říjen 2006). Nečas se však propsal i do klubové historie, když zaznamenal tři kousky už během první třetiny, což za Hurricanes zvládl zatím pouze Cory Stillman v roce 2007.

Ze statistik NHL také vyplývá, že rychleji než Nečas, který to dokázal do času 16:51, poskládal hattrick naposled floridský Aleksandr Barkov v prosinci 2022 (15:22). Mezi Čechy se však 25letá opora Caroliny vyšvihla na první místo před Bobbyho Holíka.

„Marty je obrovský talent, což dobře víme. Občas to není zcela ideální, ale pořád to v něm je. A když jste takhle dobrý, můžete zažít i zápasy, kdy prostě explodujete,“ hodnotil Nečasovo působivé představení kouč Rod Brind’Amour.

330. start v NHL byl zásadní. Už ve druhé minutě Nečas prokličkoval celým hřištěm a nachytal gólmana Georgijeva, během první třetiny pak ještě využil ideálních přihrávek Brenta Burnse a Teuvo Teräväinena.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Martin Nečas zažil parádní večer

„Na tohle jsem čekal už hodně dlouho. Bylo to nádherné,“ zářil Nečas, když se dofotil s památečními puky a děkoval spoluhráčům. „Při třetím gólu mě skvěle našel Teuvo, před tím tam zase byla nádherná asistence od Burnsieho. Máme tady spoustu výborných hráčů, kteří umí takové situace přečíst. Jen se potřebujete uvolnit a být připravení,“ podotkl hrdina večera.

Nečas v lednu ze zdravotních důvodů vynechal pět zápasů, jakmile zase naskočil do sestavy Hurricanes, zaznamenal sedm gólů za sedm utkání. „V těch posledních startech jsem se proměnil trochu víc ve střelce,“ přikývl Nečas, jehož osobním rekordem je 28 branek z minulé sezony. V této je na 16, ale když bude mít dál slinu, klidně by na svoje maximum ještě mohl zaútočit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.