Hlavní obsah

Vousáč jde do akce. Tvrdě, fyzicky, nabádá Gudas před startem finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do top 10 se v hlasování o Zlatou hokejku nedostal, i když má ze všech elitních českých hráčů nejdelší sezonu. Tím se teď ale obránce Floridy Radko Gudas určitě trápit nemusí. V noci na neděli (od 2:00 SELČ) naskočí do finálové série Stanley Cupu proti Vegas a v pondělí pak oslaví 33. narozeniny. Jaký dárek by si přál, je asi všem jasné.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Radko Gudas při utkání s Torontem Maple Leafs v play off NHL.

Článek

Na ledě si ho nemůžete splést, i kdybyste netušili, že v dresu Panthers hraje s číslem 7. Ačkoli se drtivá větčina hráčů během play off z pověrčivosti neholí, nikdo nemá plnovous takových rozměrů jako Gudas, který by v něm klidně mohl schovávat kontraband. Spoluhráči mohou jen závidět. Hlavně Finové.

„Těm to moc neroste. Lundy (Anton Lundell) se sice snaží, ale má takové fousky, že kdyby někdo prásknul dveřmi, tak mu uletí," zahlásil Gudas při mediálním dnu v předvečer finále.

To na něm ostatně jeho parťáci oceňují. Za všech okolností nepřichází o dobrou náladu. Ani teď, když už jde opravdu do tuhého. „Skvělý člověk. Nikdy není ve stresu, je v pohodě. Pořád má úsměv na tváři," líčil švédský bek Gustav Forsling.

Počty hitů v play off NHL
78 - Noel Acciari (Toronto)
77 - Radko Gudas (Florida)
65 - Jani Hakanpää (Dallas)
63 - Jamie Oleksiak (Seattle)
62 - Sam Bennett (Florida)

Soupeři ale takhle Gudase rozhodně neznají. Jestli je v týmu Floridy někdo, s kým se nechcete potkat u mantinelu, tak je to český zadák. V kolonce hitů má v play off číslo 77. Ještě dva a vyhoupne se do čela statistik, kde už taky podle všeho setrvá.

V minulých angažmá si Gudas občas postěžoval, že se z NHL vytrácí fyzická hra, kterou má tak rád. Ale Panthers mu dali možnost se na ledě pořádně vyřádit. Ve všech třech floridských sezonách se srážel, co to dalo. V sezoně 2020-21 vyhrál statistiku základní části s 250 hity. Před rokem se znovu vyšplhal na vrchol dokonce s cifrou 355. A letos skončil druhý (312) o šest hitů za Lukem Schennem z Toronta.

Po jedenácti sezonách v NHL má český ‚řezník' příležitost ukázat i ve finále, že jeho styl není vůbec anachronický. Naopak, že se v play off vyplácí ještě víc. Jak ukázalo třeba ultra dlouhé utkání konferenčního finále s Carolinou, které skončilo až pár sekund před vypršením čtvrtého prodloužení. Gudas si v něm připsal 12 hitů a dá se čekat, že nebude šetřit ani urostlé hráče Vegas

„Nesmíme jim dát příliš prostoru, potřebujeme hrát tvrdě, fyzicky," má jasno Gudas. Když tahle taktika vyjde, stane se 30. českým vítězem Stanley Cupu. A tím, že mu hlasující ve Zlaté hokejce přisoudili až 12. pozici, se určitě zaobírat nebude .

Reklama