Hlavní obsah

Všichni za kapitánem! Crosbyho patnáctistovka má Penguins motivovat ve finiši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sami by ve zbývajících dvou zápasech neměli zaváhat. Ale zároveň potřebují, aby některý z jejich konkurentů v boji o postup do play off - Florida, či NY Islanders - škobrtnul. Hokejisté Pittsburghu se ve finiši základní části NHL sešikovali za kapitánem Sidneym Crosbym.

Sidney byl neuvěřitelnej, přátelskej. Vzpomíná český hráč na Crosbyho v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Sobotní výhra 5:1 v Detroitu na pár hodin posunula Penguins na pozici první divoké karty ve Východní konferenci. Crosby dvěma góly zaokrouhlil počet kariérních bodů na rovných 1500 (550+950).

Jenže o pár hodin později vyhráli Panthers ve Washingtonu 4:2 a Islanders doma nedali šanci Philadelphii (4:0). Pittsburgh se zase svezl pod čáru postupu a akutně mu hrozí situace, kterou zažil naposled v roce 2006 v první Crosbyho sezoně v NHL. Konec sezony už po 82 zápasech a žádné play off.

Pětatřicetiletý Crosby se na metu 1500 bodů dostal jako 15. hráč v historii a potřeboval na to 1188 utkání. Rychleji to zvládli pouze Wayne Gretzky (620), Mario Lemieux (747), Marcel Dionne (1078), Jaromír Jágr (1165) a Phil Esposito (1166).

Ve všech svých 18 pittsburských sezonách měl hráč s číslem 87 průměr více než bod na zápas. V tomto ročníku šéfuje klubové produktivitě s 91 body. Ale to ho teď moc neuklidňuje.

„V naší situaci je samozřejmě nejdůležitější další zápas. Jsme v zoufalé situaci a na to teď myslím víc než na ta čísla. Ale určitě jsou pěkná. Spousta kluků má na nich velký podíl, pár jich to se mnou zvládá už hodně dlouho," nenápadně poděkoval zejména Jevgeniji Malkinovi a Krisi Letangovi.

V rámci jednoho klubu nasbíralo 1500 bodů jen sedm hráčů. Před Crosbym to byli Gordie Howe (1809 - Detroit), Steve Yzerman (1755 - Detroit), Lemieux (1723 - Pittsburgh), Gretzky (1669 - Edmonton Oilers), Joe Sakic (1641 - Quebec/Colorado) a Ray Bourque (1506 - Boston).

„Sid není jen jedním z nejlepších hráčů své generace, je jedním z nejlepších hráčů všech dob! Všichni jsme si zvykli na ty milníky, kterými se dostává do stále elitnější společnosti," říká kouč Mike Sullivan.

Individuálních met by se teď ale Crosby bez mrknutí oka vzdal, pokud by to pro Penguins znamenalo 17. účast v play off v řadě.

„Crosby zosobňuje všechno, co je na hokeji správné a dobré. Má v sobě pokoru a jeho výkony mluví samy za sebe. Přitom jeho chuť po vítězství se nezmenšuje. Je hladový po vítězství ve Stanley Cupu jako nikdy předtím," věří Sullivan, že kapitánův příklad zbytek týmu namotivuje.

Dva zápasy před koncem základní části však Crosby zažívá i velké nervy. Penguins už svůj osud nemají jen ve vlastních rukách.

Kdo nepostoupí do play off Východní konference NHL?
Florida (91 bodů; Toronto/doma, Carolina/doma)
41,4 %
NY Islanders (91 bodů; Washington/venku, Montreal/doma)
17,3 %
Pittsburgh (90 bodů; Chicago/doma, Columbus/venku)
41,3 %
Celkem hlasovalo 353 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.