Hlavní obsah

Všichni za kapitánem! Skvělý Marchand prorážel Bruins cestu. Prochází mu, co jiným ne, zlobí se Toronto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva góly, asistence a hořké komplimenty i od soupeřů. Boston v těžké chvíli našel svého hrdinu. Pětatřicetiletý kapitán Brad Marchand dovedl hokejisty Bruins k důležité výhře ve třetím zápase série play off v Torontu. Osmadvacet sekund po vyrovnávacím gólu Maple Leafs strhnul vedení na stranu hostů a do prázdné branky pak upravil na konečných 4:2.

Sestřih zápasu Toronto Maple Leafs - Boston BruinsVideo: sntv

 
Článek

Boston se ujal vedení 2:1 na zápasy, když výhrou venku srovnal účty za předchozí domácí porážku a v noci na neděli by mohl v Kanadě plenit znovu. Pokud bude Marchand při chuti, je možné všechno.

„Když jsem ještě netrénoval v NHL, tak jsem obdivoval Marchanda a Patrice Bergerona a všechnu tu dřinu, kterou pro Bruins odvedli. Teď jsem měl zase možnost vidět to na vlastní oči. Brad v důležitých chvílích dokáže svoji hru pozvednout na vyšší úroveň,“ cenil si kouč Jim Montgomery. A dělá to nezaměnitelným způsobem.

Marchand se v první třetině podepsal i pod vyrovnávací bostonský gól na 1:1, když složil k zemi Tylera Bertuzziho a otevřel tím prostor pro střelce branky Trenta Frederica.

„Myslím si, že v téhle sérii není jiný hráč, kterému by prošlo, že Bertuzziho podrazil takovým způsobem. Ale jemu ano. Je to umění, v tom je elitní,“ postěžoval si kouč Toronta Sheldon Keefe.

Marchand chtěl ale vyslat vzkaz, že si Bruins nenechají všechno líbit. „Oni do nás chodí hodně tvrdě, fyzicky, tak jsme se jim chtěli vyrovnat a v téhle oblasti jsme se zlepšili,“ řekl bostonský kapitán. „I když to nebylo to z naší strany vždycky hezké.“

Toronto dělalo, co mohlo, na hity vyhrálo 68:65. Ryan Reaves sestřelil Pavla Zachu, Max Domi dokonce podrazil gólmana Bruins Jeremyho Swaymana během komerční pauzy, ale výkon amerického brankáře, který se vrátil mezi bostonské tyče, tím neovlivnil. Swayman se pod výhru podepsal 28 zákroky.

Marchand pak do prázdné branky vstřelil svůj 55. gól v play off, když předtím znovu složil Bertuzziho, a vyrovnal se klubovému prezidentovi Camu Neelymu v historickém pořadí Bruins. „Hlavně doufám, že toho mám ještě hodně v zásobě,“ řekl kapitán před víkendovým pokračováním série.

Maple Leafs i ve třetím zápase nastoupili bez Williama Nylandera, jehož absence má čím dál mysterióznější opar. Švédský útočník odehrál všech 82 utkání základní části s bilancí 40+58. Ale jakmile začalo play off, nemá ještě ani sekundu na ledě. Před posledním zápasem přitom Keefe naznačoval, že už s Nylanderem počítá. Tak možná příště, kdy si Toronto hodlá víc posvítit i na Marchanda.

„Očividně se nám chce dostat pod kůži a ovlivnit rozhodčí. Musíme být v klidu, prostě hrát tvrdě a snížit jeho efektivitu,“ naplánoval torontský Matthew Knies.

Reklama