Hlavní obsah

Brooklyn - Miami 113:94Wade se rozloučil triple doublem, Detroit je v play off

New York/Praha
Aktualizováno

Hvězdný basketbalista Dwyane Wade se rozloučil s kariérou v NBA stylově triple doublem. Ani jeho 25 bodů, 11 doskoků a 10 asistencí nepomohlo Miami odvrátit porážku v Brooklynu 94:113. Nets si tak zajistili šestou příčku v tabulce Východní konference a v play off narazí na Philadelphii. Detroit si výhrou 115:89 nad New Yorkem zajistil poslední postupové místo a v osmifinále ho čeká vítěz základní části Milwaukee.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Basketbalista Miami Heat Dwyane Wade (3) v duelu s Brooklyn Nets.

Článek

Poslední hrací den základní části rozhodl i o dalších dvojicích pro play off. Toronto vyzve Orlando a Boston změří síly s Indianou. Na Západě se střetnou obhájce titulu Golden State s Los Angeles Clippers, Denver se San Antoniem, Houston s Oklahomou, a Portland s Utahem.

Wade už před začátkem soutěže oznámil, že půjde o jeho poslední sezonu a několik měsíců se připravoval na to, že středeční zápas bude jeho rozlučkou, pokud se Miami nepovede projít do play off. A to těsně nevyšlo. V NBA se od loučení Kobeho Bryanta 60 body očekává, že hvězda oslaví svůj odchod velkým výkonem, a to se Wadeovi povedlo. Trojnásobný šampion NBA zaznamenal pátý triple double kariéry a první od února 2011.

"Od odchodu Kobeho každý očekává, že v posledním zápase dají všichni 60 bodů. Tak snad jsem tu laťku trochu snížil a stanovil ji na triple double. To je trochu snazší," prohlásil Wade s úsměvem. "Sice se nám bohužel nepovedlo postoupit do play off, ale já jsem se svou poslední sezonou spokojený," dodal.

Rozloučit se s ním do New Yorku přijeli i jeho kamarádi LeBron James, Chris Paul a Carmelo Anthony. Proti němu si Wade neměl možnost v této sezoně zahrát a vyměnit si s ním dres, jak to dělal po každém utkání tohoto ročníku, a tak svůj poslední dres věnoval jemu. "Nemohli jsme si nechat ujít poslední zápas D-Wadea. Naposledy byl na palubovce NBA v dresu Miami, tak jsme ho přijeli podpořit," uvedl James.

Poslední zápas odehrála i německá legenda Dirk Nowitzki. Ani on svými 20 body nepomohl Dallasu odvrátit porážku 94:105 se San Antoniem, které si tak zajistilo sedmou příčku na Západě. "Když poslední zápas nevyšel tak, abych mohl hrát doma, tak San Antonio je ideálním místem. Tenhle tým byl vždy jako náš velký bratr. Proti Spurs jsem v roce 2006 možná odehrál nejlepší play off zápasy své kariéry," řekl Nowitzki, který stěží zadržoval slzy.

Indiana vyhrála nad Atlantou 135:134 díky třem trestným hodům Edmonda Sumnera v poslední vteřině. Hawks se přitom dostali do vedení trojkou Taureana Prince 1,1 vteřiny před koncem. Ale DeAndre Bembry poté netakticky fauloval při soupeřově snaze o zvrat a Sumner trestné hody zvládl.

Také utkání Utahu s Los Angeles Clippers mělo dramatickou koncovku a nakonec o výhře Clippers 143:137 muselo rozhodnout až prodloužení. Jazz nepomohlo ani nové osobní maximum Graysona Allena v podobě 40 bodů. Dokonce 43 bodů dal na závěr sezony Kemba Walker, ale Charlotte prohrálo 114:122 v Orlandu.

Výsledky NBA:
Atlanta - Indiana 134:135
Brooklyn - Miami 113:94
Charlotte - Orlando 114:122
Denver - Minnesota 99:95
LA Clippers - Utah 143:137 po prodl.
Memphis - Golden State 132:117
Milwaukee - Oklahoma City 116:127
New York - Detroit 89:115
Philadelphia - Chicago 125:109
Portland - Sacramento 136:131
San Antonio - Dallas 105:94

Reklama

Související témata: