Hlavní obsah

Z 0:3 se utíká zřídka. Kdo nevěří, nemusí už chodit, vyhlásil kouč Tampy, která zírá do propasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2010 otáčela Philadelphia sérii druhého kola Stanley Cupu s Bostonem ze stavu 0:3 na zápasy, zlomil Mike Richards z Flyers Davidu Krejčímu ruku. Co budou muset hokejisté Tampy Bay a New York Islanders udělat, aby se letos ještě prokutali k postupu?

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Florida má v sérii proti Tampě navrch.

Článek

Jen čtyřikrát v dějinách vyřazovací části NHL slavil tým, který prohrál všechny tři úvodní zápasy (viz tabulka). Stejně jako se to přihodilo Lightning a Islanders. Jejich fanoušci v zázračný zvrat sérií už moc nedoufají.

„Je těžké, když se dostanete do takovéto situace. Ale v kabině byla řeč o tom, že chceme, aby se příště na kluzišti objevili hráči, co pořád věří. A pokud nebudete věřit, nemusíte chodit,“ prohlásil v emotivním proslovu kouč Tampy Jon Cooper.

Jenže sousedé z Floridy mají zatím na všechny kroky soupeře pádnou reakci. Proti brankáři Andreji Vasilevskému ještě o fous líp chytajícího Sergeje Bobrovského, na góly kapitána Stevena Stamkose odpovědi Matthew Tkachuka. A také o něco vyrovnanější kádr se spoustou zkušeností z loňského tažení v play off, který zatím v klíčových fázích přehrává trojnásobné finalisty z let 2020–22.

„Teď jsme v pozici, o které jsme na začátku série mohli jen snít. Máme ohromnou oporu v brance, to nám opravdu pomohlo přečkat bouři,“ tvrdil Tkachuk. „Sice držíme náskok tří výher, ale já to tak necítím,“ varoval kouč Panthers Paul Maurice. „Je to těsné, a to samé budeme očekávat, když přijdeme na led v dalším zápase.“

Obraty z 0:3 na zápasy ve Stanley Cupu

1942: Toronto – Detroit

1975: NY Islanders – Pittsburgh

2010: Philadelphia – Boston

2014: Los Angeles – San Jose

Výsledkově těsnější se čekala i série Caroliny s Islanders, na které dolehl kolaps ze závěru druhého zápasu. Drželi vedení 3:2, ale během 9 sekund dvakrát inkasovali. Ve třetím utkání pak trenérovi Patricku Royovi nevyšla ani sázka na Ilju Sorokina, který doma ve 28. minutě za stavu 1:3 střídal. Islanders stačili už jen snížit.

„Vyhráváme i prohráváme jako tým. Takže gólmany nebudu rozebírat. Někdy děláme jako trenéři změny, protože cítíme, že chceme změnit vývoj série,“ poznamenal Roy. Kdyby tah Sorokinem vyšel, Islanders by zaťali dráp. Místo toho ale hledí na dno propasti.

A inspiraci teď hledají všude možně. I ve vlastní historii. Před 49 lety ztratili hokejisté z Long Islandu úvodní tři zápasy druhé rundy play off s Pittsburghem v poměru 4:5, 1:3 a 4:6. Pak ovšem vyhráli čtyřikrát (3:1, 4:2, 4:1, 1:0). V dalším kole jim proti Flyers znovu utekl začátek, z 0:3 srovnali na 3:3, sedmý zápas už ale nedotáhli.

„Potřebujeme výhru. Od ní se pak můžeme odrazit,“ věří bek Islanders Noah Dobson. V sobotu večer už ale také může být rozhodnuto o prvních dvou semifinalistech Východní konference.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.