Hlavní obsah

Z Hrušovan se vydala za slávou. Osmnáctiletá Bejlek ohromuje v Madridu, stovka je čím dál blíž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou odkryli před pár lety fresky, které zde ještě jako neznámý malíř vytvořil Alfons Mucha. Není to ale zdaleka jediná zajímavost, kterou městečko nedaleko rakouských hranic oplývá. Momentálně mu dělá čest i tamní rodačka Sára Bejlek.

Foto: Profimedia.cz

Sára Bejlek předvádí skvělé výkony

Článek

Pro spoustu lidí zatím celkem neznámé jméno. Osmnáctiletá tenistka ale na antuce v Madridu uhrála už čtyři výhry a ve virtuálním světovém žebříčku se posunula o 15 míst na 121. příčku.

V kvalifikaci vyběhla s bývalou dvanáctkou WTA Belgičankou Wickmayerovou. A v hlavní soutěži si poradila i s mnohem výše postavenými ruskými soupeřkami Blinkovovou (45.) a Kalinskou (25.). Ve třetím kole čeká českou naději v neděli Američanka Ashlyn Kruegerová (70.).

Už v roce 2022 byla přitom Bejlek nejmladší hráčkou mezi 128 tenistkami na US Open, ze čtyř zápasů v hlavních soutěžích grandslamů však prozatím ještě žádnou výhru nevytěžila. „Zjistila jsem, že potřebuju trénovat víc a tvrději,“ řekla v rozhovoru pro WTA.

S koučem Jakubem Kahounem také udělala za poslední měsíce evidentní pokrok. Koncem roku vyhrála turnaje v Itálii a v Chile, kde porazila i semifinalistku French Open 2020 Nadiu Podoroskou z Argentiny. Její tenis nabral větší grády, je běhavý, energický, Bejlek jako levačka je navíc hůř čitelná. A dokáže soupeřky dostat pod tlak, i když má jen 157 cm.

„Dominika Cibulková měří 160, ale byla ve finále Australian Open a vyhrála Turnaj mistryň,“ připomněl expert Sport.cz Jan Kukal, který mimochodem přesvědčil Ivana Lendla, aby začal sbírat Muchovy plakáty a vytvořil z nich jedinečnou kolekci.

Bejlek se z Hrušovan také vydala na cestu ke světové slávě. A během posledních let se osměluje čím dál víc. Společně s Brendou Fruhvirtovou a Nikolou Bartůňkovou vyhrály v roce 2021 Billie Jean King Cup do 16 let. Loni už ji kapitán Petr Pála nominoval i na kvalifikaci BJKC dospělých proti Ukrajině, která se hrála v Turecku. Přišly grandslamové starty a teď i průlom ve Španělsku, kde Bejlek jedna výhra dělí od postupu mezi nejlepších šestnáct.

Elitní stovka WTA je vážně blízko. Na červencový turnaj Livesport Prague Open už možná přijede jako další česká členka top 100. A divákům na kurtech Sparty ve Stromovce ukáže, jaký progres udělala.

Reklama

Související témata:
  Nosková - Čeng Čchin-wen dnes 14 : 30
20240511T14 : 30:00+0200
Nosková vs. Čeng Čchin-wen
Nosková vs. Čeng Čchin-wen
Nosková
Čeng Čchin-wen
  Cirsteaová - Vondroušová dnes 16 : 00
20240511T16 : 00:00+0200
Cirsteaová vs. Vondroušová
Cirsteaová vs. Vondroušová
Cirsteaová
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.