Hlavní obsah

Co je s Vránou? Vedení NHL vnáší do záhady trošku světla. A vůbec to nejsou veselé zprávy

Aktualizováno

Jméno Jakuba Vrány překvapivě zmizelo ze soupisky hokejistů Detroitu. V noci na čtvrtek středoevropského času NHL spolu s Hráčskou asociací (NHLPA) oznámily, že český útočník nebude na dobu neurčitou Red Wings k dispozici. A to do doby, než přestane využívat asistenčního programu NHL a NHLPA určenému na pomoc hráčům.

Foto: Paul Beaty, ČTK/AP

Jakub Vrána přijímá gratulace od svých spoluhráčů. Ze soupisky Detroitu ale náhle zmizel.

Článek

Program na asistenci hráčům byl založen v roce 1996 a pomáhá jim a jejich rodinám s jakýmikoli psychickými problémy, v boji se závislostí na návykových látkách a dalšími záležitostmi. Naposledy by v NHL využíval třeba slavný kanadský brankář Carey Price, jenž se léčil z užívání návykových látek.

V případě Vrány nejsou bližší podrobnosti známé. Nicméně jak upozorňuje Mike Stephens z respektovaného serveru The Hockey News, tak Vránův případ je oproti Priceovi odlišný. Brankář do něj totiž vstoupil dobrovolně. „Všichni hokejoví fanoušci tak mohou doufat, že Vrána najde pomoc, kterou potřebuje, aby mohl žít zdravý a naplňující život - na ledě i mimo něj," píše Stephens.

Podle podmínek asistenčního programu však bude Vrána i nadále placen tak, jak má ve smlouvě, která je na 5,25 milionu dolarů za sezonu. Do klubu se vrátí, až bude kompetentními lidmi z asistenčního programu „uschopněn" k návratu na led.

V úvodních dvou utkáních nové sezony NHL šestadvacetiletý odchovanec Letňan nastoupil a připsal si gól a asistenci. Pak ale vynechal z osobních důvodů poslední zápas Detroitu, v němž tým v pondělí prohrál s Los Angeles 4:5 v prodloužení. V Detroitu rozehrál Vrána druhou sezonu. Do klubu přišel loni v dubnu výměnou z Washingtonu, s kterým získal v roce 2018 Stanleyův pohár.

V NHL dosud odehrál včetně play off 361 zápasů s bilancí 101 branek a 94 asistencí.

„Je mimo soupisku kvůli osobním důvodům. Neznám podrobnosti, ale podle kolektivní smlouvy, pokud hráč není k dispozici z jiných důvodů než nemoc, zranění nebo neschopnost zátěže, může být veden jako tzv ´ non roster player ´ , aby nebyl zahrnut do limitu počtu hráčů na soupisce," uvedl ve středu na svém twitterovém účtu zámořský novinář píšící o Detroitu Max Bultman ještě předtím, než NHL vydala oficiální stanovisko.

Reklama

Související témata: