Hlavní obsah

Zapomeň! Rittich vytáhl „last minute“ parádu. A legendě pokazil návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to pro Davida Ritticha vypadalo nedobře. Vedení 2:1 viselo na vlásku, když Rangers na ledě Kings v přesilovce mohutně dotírali a Alexis Lafreniére hodlal zamést puk do odkryté branky. Český gólman Los Angeles ale v poslední chvílí vykopl střelu špičkou brusle. Stav se neměnil a domácí věděli, kdo je jejich hrdinou.

Foto: Jayne Kamin-Oncea, ČTK/AP

Brankář LA Kings David Rittich (vpravo) oslavuje výhru nad New York Rangers se svým spoluhráčem Quintonem Byfieldem

Článek

„Víme, že (Chris) Kreider je jedním z nejlíp clonících hráčů a odvedl tam skvělou práci. Rangers měli vepředu dva hráče, to je jejich styl, pálit na bránu a pak dorážet. Snažil jsem se prostě jen bojovat, nenechat to tam spadnout. Byl to moc důležitý okamžik,“ popisoval Rittich klíčovou chvíli, kdy do konce zápasu chybělo něco přes minutu.

V novém angažmá v Kalifornii oprašuje 31letý gólman svou přezdívku Big Save Dave. Jako týmová dvojka za bývalým spoluhráčem z Calgary Camem Talbotem má ze šesti startů od začátku bilanci 4-1-1 s úspěšností zákroků 93,7 procenta a gólovým průměrem 1,57 na zápas!

„Tým, který tu máme, je úžasný. A pro hráče, co přišel z farmy, je to pak jednodušší. Já se prostě jen snažím, jak nejlíp umím,“ řekl Rittich, který byl povolán do prvního týmu z AHL až v prosinci po zranění Pheonixe Copleyho.

„Když mi řekli, že po kempu jdu na farmu, nebyla to nejpříjemnější zpráva, jakou jsem v životě dostal, ale když už jsem tam musel, bral jsem to pozitivně. Hodně jsem chytal, a v polovině sezony už mám stejně zápasů jako loni a předloni za celý rok. Určitě to nebylo na škodu,“ řekl Rittich v nedávném rozhovoru pro Sport.cz.

Kings se ale po vynikajícím začátku sezony zasekli. Z minulých jedenácti zápasů deset prohráli a Rittich jim pomáhá škrabat se zase nahoru. I při předchozí výhře (s Carolinou) chytal český gólman.

„Všechno začíná u brankáře. A ten náš předvedl několik opravdu dobrých zákroků, když bylo třeba, zejména v závěru při oslabení,“ chválil Rittichových 22 zásahů kouč Todd McLellan.

Návrat do Los Angeles tak zhořkl klubové legendě Kings Jonathanu Quickovi, který v LA odchytal 16 sezon a podílel se na dvou Stanley Cupech. Loni v březnu byl ale vytrejdován do Columbusu a následně k Vegas, kde jako náhradník získal třetí pohár pro vítěze. V létě se pak na rok upsal Rangers.

„Je to hokejový zápas, ve kterém se snažíte získat dva body,“ odmítal nostalgii Quick, který drží většinu brankářských rekordů Kings a diváci ho přivítali aplausem.

Když na kostce běželo vzpomínkové video, vypadal 38letý gólman dojatě. Ale po zápase své emoce bagatelizoval. „Videa se pouštějí pořád. Prostě jen další video,“ odsekl po zápase, ve kterém ho přechytal Rittich.

Reklama