Hlavní obsah

Zase Trouba, zase loket. Kapitána Rangers znovu ovládl temný pasažér

Po třech zápasech finále Východní konference NHL vedou New York Rangers nad Floridou 2:1, když na ledě soupeře vyhráli 5:4 v prodloužení. Strohé souvětí ale nedokáže postihnout, jaké vášně nedělní duel vyvolal. V roli padoucha se nepřekvapivě znovu ocitnul kapitán Rangers Jacob Trouba.

Sestřih utkání NHL Florida - RangersVideo: NHL, sntv

 
Článek

Třiadvacet odehraných minut, dvě asistence, devět zblokovaných střel. Všechna čest! Ale pak je tu situace z druhé třetiny, v níž Troubu opět ovládl ‚temný pasažér‘, jak by řekl seriálový Dexter Morgan.

Kapitán Rangers a zákrok loktem, to už se skoro rýmuje. Nedávno přitom Trouba získal Messier Award, která je udělována hokejistovi, jenž je ‚příkladem na ledě i mimo něj‘. Pořádá hokejové kempy, věnuje se arteterapii, jeho nadace podporuje mladé lidi, kteří prošli tragickými událostmi. Mezi mantinely je ale někdy jako urvaný ze řetězu. Na Floridě to opět ukázal.

V závěru druhé třetiny postupoval v útočném pásmu domácí Evan Rodrigues, s pukem zamířil do středu, Trouba proti soupeři vystrčil loket a zasáhl ho ze strany do hlavy. Útočník Panthers se sesunul k ledu, kde zůstal ležet několik minut a poté zmizel v kabině. Ve třetí třetině se ale do utkání vrátil.

Troubův zákrok byl mezitím přezkoumáván, a původně udělený vyšší trest byl snížen na pouhé dvě minuty, k nimž se ale připočetly další dvě za předtím signalizované sekání. Na sítích se po vyhlášení verdiktu každopádně rozpoutala bouře.

„Proč to není vyšší trest?“ ptal se např. bývalý obránce P. K. Subban, zatímco příznivci Rangers se snažili sebe i celý svět přesvědčit, že Rodrigues následky střetu s Troubou přifilmoval. Do role fanouška se nechal strhnout i renomovaný novinář z New York Post Larry Brooks, který Subbanovi připomněl jeho častá podkopnutí soupeřů.

Trenér Panthers Paul Maurice ale nechtěl o Troubově kontroverzním zákroku příliš diskutovat. „Mám toho teď na starosti dost, takže se nebudu zabývat rozhodčími ani bezpečností hráčů,“ uvedl.

Trouba je ale známý recidivista. V lednu inkasoval dvouzápasový trest za loket v obličeji Pavla Dorofejeva z Vegas. A je to jen pár týdnů, co těsně uniknul pokusu o atentát v podání newyorského beka Martin Nečas z Caroliny, který se v zápase druhého kola stačil přikrčit. Rodrigues už tolik štěstí neměl, i když ho soupeř nezasáhl úplně naplno.

„Nesnažil se ho trefit loktem. Chtěl ho zasáhnout předloktím a myslím, že to bylo do ramene, protože Rodrigues byl shrbený. Dvě minuty mi nevadí,“ tvrdil v televizním studiu bývalý obránce Kevin Bieksa. Z opakovaných záběrů však bylo patrné, že kromě ramene zasáhl Trouba floridského útočníka nejprve ze strany do čelisti.

Za kapitánův prohřešek Rangers ale na ledě nepykali, naopak v oslabení zásluhou Barclayho Goodrowa zvýšili na 4:2. Florida sice ve třetí části srovnala, jenže zápas ukončil v 6. minutě prodloužení nenápadný newyorský hrdina Alex Wennberg. I když gólman Panthers Sergej Bobrovskij reklamoval, že puk do sítě nasměroval rukavicí…

V noci na středu, kdy se hraje čtvrté utkání, budou mít Panthers každopádně co dohánět.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.