Hlavní obsah

Ze začátku to byl v NHL šok, přiznal Sekáč. Učil se, jak nebýt boxovacím pytlem

Jan ŠkvorSport.cz

Má za sebou premiérovou sezónu v NHL, v níž si nevedl vůbec špatně. Třiadvacetiletý český hokejový útočník Jiří Sekáč se po konci v pražském Lvu dokázal prosadit do prvního týmu Montrealu, po únorové výměně do Anaheimu sice v play off na chvíli přišel o místo, v semifinále proti pozdějším vítězům Stanley Cupu z Chicaga už ale znovu na ledě nechyběl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Útočník Anahaimu Jiří Sekáč.

Článek
Fotogalerie

Jste tedy se sezónou spokojený?

Nikdo nečekal, že bych hned mohl v Montrealu naskočit do prvního týmu a udržet se v něm. Sice jsem chvíli nehrál, ale to se nováčkům stává. Přestup do Anaheimu ale byl vysvobozením.

I v něm jste ale v úvodu play off nenastupoval...

Pak jsem se ale vrátil. Trošku zamrzí při představě, že jsme přes Chicago nepostoupili, protože se psalo, že vítěz Západní konference vyhraje i Stanley Cup. Ale když se náš mladý tým udrží pospolu, není všem dnům konec a máme v dalších letech velké šance.

Jakého hodnocení se v Anaheimu dostalo vám osobně?

Trenéři mi na závěrečném mítinku řekli, že se mnou byli spokojení. S mojí morálkou i tím, jak jsem pak dokázal naskočit do zápasů. Ale příští rok bych si to rozhodně představoval ještě lepší. Chtěl bych začít hrát stabilněji a vybudovat si pozici v týmu. A hlavně sbírat víc bodů. Je dobře, že v další sezóně budu s týmem hned od začátku, což by mi mělo dost věcí usnadnit.

Jiří Sekáč a jeho premiérová sezóna v NHL:
TýmZápasyBrankyAsistenceBody
Montreal507916
Anaheim19257
Anaheim (play off)7000

Co vám NHL ukázala?

Že asi nejsem až takový hokejista... (usměje se) Zjistil jsem, že není lehké se v NHL prosadit, hráči v ní jsou na úplně jiné úrovni než ti z KHL.

Bylo těžké získat si respekt protihráčů?

Člověk si nemůže sednout na zadek, když se to během zápasu najednou začne mlátit. Naopak se musí sám ohánět, aby si z něj soupeři nedělali boxovací pytel.

Máte to v sobě?

Musíte se to naučit za pochodu. Kluci ze zámořských juniorek jsou na takový styl hokej zvyklí, ale pro kluky z Evropy, jako jsem já, je to ze začátku docela šok. A podle mě trvá rok až dva, než si zvyknete a dostanete na svůj level.

Když jste z Montrealu odcházel, tamní média psala o tom, že jste si užíval nočního života. Co je na tom pravdy?

Nikdo celý rok nesedí doma a nekouká jenom na televizi. Já nejsem jiný. Samozřejmě jsem chodíval ven, ale nikdy to nezasahovalo do rámce tréninků nebo zápasů. Nemyslím si, že bych to extra přeháněl. Když ale v Montrealu kamkoliv přijdete, lidi vás hned zpozorují a vědí o vás.

Což se s Kalifornií nedá srovnávat, že?

Ten rozdíl je veliký. Pro celou Kanadu je hokej modla, strašně moc ho lidi sledují. V Anaheimu to ani zdaleka není tak fanatický. Ale byl jsem překvapený, jak tam lidi hokej sledovali, zvlášť v play off.

Říká se, že druhá sezóna je vždycky těžší. Jste na to připravený?

Já naopak mívám druhé sezóny lepší než ty první. Takže si to zafixuju v hlavě a s tím se také do Anaheimu vrátím.

V Rusku se nedávno spekulovalo, jestli se nevrátíte do KHL, kde na vás má práva Kazaň...

Nebudu v Americe nic vzdávat! Teprve pokud by mi nevyšla další sezóna, začal bych o Rusku uvažovat.

Reklama

Související témata: