Hlavní obsah

Židlický si Detroit sám vybral, prozradil šéf Devils. Proč nevyměnil i Havláta?

Newark

Pro českou hokejovou reprezentaci to s výhledem na blížící se mistrovství světa v Praze není dobrá zpráva, nicméně vzhledem k nadějím na účast v play off v NHL a možnému úspěchu v bojích o Stanley Cup je pro obránce Marka Židlického výměna z New Jersey do Detroitu výrazný krok vzhůru. Však si také podle generálního manažera Devils Lamoriella tým Rudých křídel sám vybral.

Foto: Kostroun Bill, ČTK

Český hokejový obránce Marek Židlický (vlevo) ještě v dresu New Jersey.

Článek

Podle klauzule ve smlouvě musel rodák z Mostu s výměnou souhlasit. Lamoriello tvrdí, že mohli Devils z výměny zkušeného obránce vytěžit i více než právo volby ve třetím kole draftu 2016, nicméně souhlasili se Židlického výběrem.

„Marek měl dobrý přehled o klubech, které se o něj zajímají. Když si on vybral, my už jsme se pak snažili udělat nejlepší transakci, jaká byla možná. Mohli jsme udělat i jiný obchod, to by si ale musel Marek vybrat jiný tým," cituje generálního manažera list nj.com.

„Bylo možné z trejdu pro nás vytěžit víc? Ano, určitě. Mohli jsme ale udělat i horší obchod. V žádném případě nás ale Marek nedržel nějak v šachu, ani Devils jeho. Na tohle má prostě právo," pokračoval.

Havlát zůstává. Proč? To teprve uvidíte

Židlického výměna byla jedinou, kterou New Jersey v poslední den přestupů udělalo. Přitom se například hodně spekulovalo také o odchodu dalšího Čecha Martina Havláta nebo třeba i Michaela Rydera, Scotta Gomeze či Stevea Berniera. V jejich případě ale Lamoriello své úmysly halil do mlhy.

„Mám svůj důvod, proč jsem tohle neudělal. Jsem si jistý, že v budoucnu uvidíte, proč jsem se takhle rozhodl," dodal Lamoriello s tím, že Židlického odchod rozhodně neznamená rezignaci na snahu o probojování se do letošního play off. „To v žádném případě. Kdyby to byla pravda, zbavili bychom se mnohem více hráčů."

V zámoří hodnotí Židlického příchod do Detroitu převážně jako dobrý tah ze strany Red Wings. Třeba podle oficiálního webu soutěže nhl.com si Detroit, který v úterý spolu s Židlickým angažoval i levé křídlo Erika Colea, v poslední přestupový den počínal na hráčském trhu jako třetí nejlepší.

„Red Wings udělali přesně to, co by týmy s vysokými ambicemi měly v této fázi sezóny udělat. Doplnili mužstvo o důležité hráče, aniž by se nějakého museli zbavit. Detroit už je dnes lepším mužstvem, než byl včera. Židlický i Cole výborně zapadají do herního stylu Detroitu. Skvěle bruslí, jsou dobří s pukem a platní při přesilovkách. Jsou to veteráni, kteří předvádí už roky konzistentní výkony," píše nhl.com.

„Židlického největší přínos spočívá v tom, že je pravák. Než přišel minulý měsíc nováček Alexej Marčenko, neměl Detroit jediného obránce hrajícího s hokejkou na pravé straně. Židlického ofenzivní schopnosti navíc trochu sejmou tlak z Niklase Kronwalla, který s 37 body vévodí produktivitě mezi obránci Rudých křídel," dodává server.

Zahrají si hokejisté New Jersey v letošní sezóně NHL play off?
Ano
7,4 %
Ne
92,6 %
Celkem hlasovalo 6779 čtenářů.

Reklama

Související témata: