Hlavní obsah

Zkrácená sezóna? Před lety Kučerův nejlepší půlrok v NHL

Praha

Podobnost s letoškem je víc než zřejmá. Před osmnácti lety startovala zkrácená sezóna NHL také až po půlce ledna a týmy musely odehrát 48 zápasů základní části pouze s konferenčními soupeři. František Kučera tehdy v dresu Hartford Whalers zažil jedno ze svých nejlepších zámořských období.

Foto: René Volfík, ČTK

František Kučera.

Článek

Pomohlo mu, že přišel do NHL rozehraný z extraligové Sparty i fakt, že měl důvěru trenérů. A to stál na lavičce současný manažer Philadelphie Paul Holmgren. „Dokázal dát hodně ostře najevo, že se mu něco nelíbí. Ale mně se dařilo, takže neměl důvod," říká s odstupem let Kučera. „Hokejista je nejradši, když se hodně hraje, a vzhledem k napresovanému programu se moc netrénovalo. Úplně odpadly tréninky, kdy kouč hráče prohání do úplného vyčerpání, protože se mu v zápase třeba něco nelíbilo."

Kučerovi bylo tehdy šestadvacet a v obranné dvojici nastupoval stabilně s Bradem McCrimmonem, který předloni zahynul při letecké katastrofě týmu Jaroslavle. „Byla to jeho první štace v roli hlavního kouče a takhle to dopadlo..."

Zkrácená sezóna NHL 1994/95:
48 zápasů základní části odehrálo 26 týmů mezi 20. lednem a 3. květnem 1995
Vítěz Stanley Cupu:
New Jersey
Nejlepší tým základní části:
Detroit
Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče:
Jaromír Jágr/Pittsburgh 70 bodů (32 gólů + 38 asistencí)
Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče:
Eric Lindros/Philadelphia
Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana:
Dominik Hašek/Buffalo.

Na sezónu po výluce ale Kučera vzpomíná rád. Na jejím konci ho vyhlásili nejlepším bekem, kolem sebe měl navíc hodně zajímavá jména. „Byl tam třeba Chris Pronger, kterému dali hodně peněz. Moc mu to tehdy nešlo, vedení ho ale podrželo. Já měl štěstí, že tam se mnou hrál i Robert Kron, a ten měl děti zhruba ve stejném věku jako já. Rodiny se scházely."

Idylka ovšem brzy skončila. Hned další sezónu vytrejdovali Kučeru do Vancouveru, NHL opustila Hartford v roce 1997. „Nový majitel klubu se snažil s tím ještě něco dělat. Přivedli do útoku Shanahana, ale tomu se v Hartfordu moc nelíbilo. Pětkrát po sobě se neuhrálo play off, nechodilo moc diváků a asi zákonitě nastal konec," tvrdí Kučera.

Vše zlé je ale k něčemu dobré. Z Whalers se před 16 lety stali Hurricanes a ti to v roce 2006 dotáhli až ke Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: