Hlavní obsah

Nikdo neměl oko na talenty jako Neveselý. Hokeji dal všechno a po nás chtěl totéž, vzpomíná Chalupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních 20 let se Milan Chalupa vídával se Stanislavem Neveselým každý týden při pravidelném posezení u piva. Jihlavská společnost hokejových bardů je ale od pondělka o jednoho z důležitých členů chudší. Legendární trenér v 87 letech zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Neveselý zemřel ve věku 87 let.

Článek

Na první setkání s Neveselým si pozdější dvojnásobný světový šampion pamatuje stále velice dobře. „Byl jsem na vojně v Liberci a po třicetikilometrové túře na běžkách do Špindlu mi řekli, že na mě někdo čeká. Tak jsem šel a tam už seděli pánové Neveselý, Pepík Augusta a Jarda Holík. A Standa povídá: Tak mladej, počítáme s tebou," vybavil si Chalupa, který od roku 1973 strávil v Jihlavě jedenáct sezon, během nichž získal čtyři mistrovské tituly i stálé místo v reprezentačním týmu.

Asi nikdo v českém hokeji neměl tak skvělý čuch a oko na mladé talenty jako právě Neveselý. „Já byl vesnický kluk, který hrál za Havlíčkův Brod a nikoho jsem moc nezajímal, ale najednou jsem dostal možnost ukázat, že na to mám. Stejné to bylo v případě Jardy Benáka, nebo Petra Vlka," cenil si jihlavské šance Chalupa.

Neveselý nováčky občas děsil velice náročnými tréninky, jenže rodák z vesnice Oudoleň měl velice dobrou průpravu. „Z Jihlavy se tehdy do Liberce vrátil Láďa Šmíd, který měl beky na starosti a dával nám to hodně sežrat. Obzvlášť nám z Vysočiny," pousmál se Chalupa. „Nechci úplně říct, že jsem byl tréninkový kůň, ale jako klukovi z vesnice mi dřina nevadila."

V tom měl u Neveselého plus body. Ve vojenském klubu, kde byla disciplína na prvním místě, potřebovali hráči ale občas trochu pročistit hlavu. „Během sezony jsme věděli, co si můžeme dovolit," tvrdil bývalý vynikající bek, který nedávno slavil sedmdesátiny. Neveselý však pro jistotu kontroloval jihlavské restaurace a bary. A když zjistil, že jeden z hokejistů před jedním takovým parkuje, vypustil mu pro jistotu kola u auta, aby předešel průšvihu.

Už na konci osmdesátých let byla o Neveselém napsána knížka Hokejový dirigent. Její protagonista se však popularitě vždycky spíš vyhýbal. „V Jihlavě dělal asistenta Jaroslavu Pitnerovi, v nároďáku Luďkovi Bukačovi. Ale vlastně to všechno stálo na Standovi," potvrdil Chalupa.

K Neveselému ovšem patřila i jistá míra roztržitosti. „Tomu se dalo jen smát. Jednou vzal třeba syna Marka v kočáru a šel se s ním podívat na fotbal. Pak se šlo do Grandu na kafe a my Standovi říkáme: Kde máš kočár? A on na to: Ty vole... A upaloval na stadion."

Také se traduje historka z jednoho vyhecovaného zápasu, kdy chtěl Neveselý v důležité chvíli poslat na led spolehlivou dvojici Chalupa, Benák. „Olda Válek se tehdy jen otočil a říká: Trenére, Chalupa už je v Detroitu..."

I když za Neveselým zůstala gigantická práce, asi zůstane svým způsobem nedoceněný. „Na Standu budu vzpomínat jako na trenéra, který dal hokeji všechno. A po nás chtěl, abychom dělali totéž na sto procent, jako to dělal on," řekl Chalupa. Jeden z těch hráčů, v nichž Neveselý jasnozřivě rozpoznal ohromný potenciál.

Reklama

Související témata:
  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.