Hlavní obsah

České hokejistky budou obhajovat historický bronz na MS s většinou hráček z loňska

Patnáct hokejistek, které se loni v září zasloužily o historicky první českou medaili na mistrovství světa, zařadila trenérka Carla MacLeodová do nominace na blížící se šampionát v Kanadě. Při premiérovém startu v elitní skupině A a obhajobě bronzu bude chybět například dlouholetá brankářská jednička Klára Peslarová, která se dva měsíce po turnaji vážně zranila a od té doby nechytá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitánka týmu Alena Mills během tréninku ženské hokejové reprezentace.

Článek

Z brankářské trojice, jež se představila na loňském MS, bude mít MacLeodová k dispozici jen Blanku Škodovou. V obraně figurují čtyři ze sedmi pamětnic turnaje v dánském Herningu a Frederikshavnu, dalších deset hráček včetně kapitánky Aleny Mills nastupuje v útoku. Do týmu se vrací například zkušená Tereza Vanišová, která stejně jako řada dalších nominovaných loni startovala na olympijských hrách v Pekingu.

Premiérový start na MS by si měly připsat brankářka Michaela Hesová, obránkyně Klára Jandušíková a útočnice Tereza Pištěková s Terezou Plosovou.

Evropská část třiadvacetičlenného výběru se sejde v pátek 24. března ve Slaném, kde absolvuje víkendový přípravný kemp. Pod vedením asistentů Dušana Andrašovského a Jakuba Peslara tam bude trénovat jedenáct hráček. Poté odcestují do Kanady, kde se připojí dalších dvanáct reprezentantek ze zámořských soutěží i MacLeodová.

Před startem MS v Bramptonu Češky odehrají dvě přípravná utkání proti místnímu akademickému výběru mužů v kategorii do 18 let. Turnaj začne 5. dubna a prvním českým soupeřem budou o den později Japonky. V pátek 7. dubna Češky poprvé v historii nastoupí proti Kanadě, následně je čekají ve skupině A souboje s USA a Švýcarskem. Do play off má jistý postup všech pět týmů z elitní skupiny.

"Máme zprávy z dějiště šampionátu, že o zápasy je velký divácký zájem a že bylo prodáno už více než sto tisíc vstupenek," uvedla manažerka národního týmu žen Tereza Sadilová v tiskové zprávě.

Nominace:
Brankářky:
Kateřina Zechovská (Draci Bílina)
Michaela Hesová (BK Selects Academy/USA)
Blanka Škodová (University of Minnesota/USA),
Obránkyně:
Karolína Kosinová (Berounští Medvědi)
Andrea Trnková (Spartak Choceň)
Sára Čajanová (Brynäs IF/Švéd.)
Daniela Pejšová (Lulea HF/Švéd.)
Dominika Lásková (Toronto Six/Kan.)
Klára Jandušíková (Colby College/USA)
Aneta Tejralová (Boston Pride/USA),
Útočnice:
Natálie Mlýnková (University of Vermont/USA)
Kristýna Pátková (University of Vermont/USA)
Adéla Šapovalivová (Berounští Medvědi)
Tereza Plosová (Bílí Tygři Liberec)
Alena Mills (Brynäs IF/Švéd.)
Vendula Přibylová (MODO Hockey/Švéd.)
Michaela Pejzlová (IFK Helsinky/Fin.)
Tereza Pištěková (Turun Palloseura Naiset/Fin.)
Tereza Vanišová (Toronto Six/Kan.)
Denisa Křížová (Minnesota Whitecaps/USA)
Kateřina Mrázová (Connecticut Whale/USA)
Noemi Neubauerová (Providence College/USA)
Klára Hymlárová (St. Cloud State Univ./USA).

Reklama

Související témata: