Hlavní obsah

Dotační kauza vyhnala sponzora turnaje pro děti. Ondrášovka jako generální partner končí

Praha
Aktualizováno

Očekávaný dopad jednoho z malérů, který si český fotbal v poslední době připsal. Výrobce minerálních vod Ondrášovka ze skupiny Kofola letos skončí v roli generálního partnera žákovského turnaje, který se devět let jmenoval Ondrášovka Cup. Důvodem neprodloužení sponzorské smlouvy je i nedávná dotační kauza. Jméno nového generálního partnera turnaje představí organizátoři v dubnu, po podpisu smlouvy o spolupráci.

Tiskový mluvčí Michal Jurman o postoji FAČR ke skandálu ohledně Ondrášovka CupuVideo: FAČR

 
Článek

Spolek organizující turnaj je prošetřován Královéhradeckým krajem kvůli údajnému půlmilionovému finančnímu podvodu při loňském finálovém turnaji v Hradci Králové. Hokejový extraligový rozhodčí Petr Lacina v únoru odstoupil z funkce předsedy Ondrášovka Cupu, ačkoliv jakékoliv pochybení odmítá.

"Podporu dětského fotbalového turnaje jsme vnímali jako podporu aktivního sportování tisíců dětí. To považujeme za velmi důležité. Současná kauza s podezřením na dotační podvod a celé dění okolo ní nám ukázalo, že do takového fotbalového prostředí nepatříme," uvedl majitel Kofoly Jannis Samaras v prohlášení pro média.

Podle reportáže deníku Sport ze začátku února se Lacinův spolek dopustil podvodu tím, že vyúčtoval na fakturách osoby, které se turnaje vůbec nezúčastnily, a věci, které k uskutečnění zápasů nebyly potřeba. Spolek kraji půlmilionovou dotaci už vrátil.

"I tato kauza, týkající se navíc dětského turnaje, ukazuje, že fotbal musí projít zásadní a hlubokou proměnou. A to bude nějakou dobu trvat. Než proběhne a než se český fotbal očistí od podobných případů, nebudeme se s ním spojovat," uvedl Samaras.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) začátkem února oznámila, že je připravena ukončit záštitu nad turnajem, pokud se potvrdí zprávy, že došlo k podvodu při čerpání dotací. „Fakt, že se jednalo o akci, které se zúčastnilo v loňském ročníku více než 16 tisíc malých dětí, je o to smutnější," netají předseda asociace Martin Malík.

Nový partner má přijít v dubnu

Ondrášovka Cup je celorepubliková akce pro žákovské týmy od osmi do třinácti let. Populární dětskou akci tradičně podporují známé fotbalové osobnosti. Třeba lednového losování se účastnil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, hlavní tváří aktuálního ročníku je sparťanský stoper Dominik Plechatý.

„Značce Ondrášovka bychom chtěli velmi poděkovat za podporu během tisíců odehraných zápasů, kterých se zúčastnily desetitisíce dětí. Z malého turnaje, který debutoval v roce 2013 a jehož se tehdy zúčastnilo 28 mužstev, vyrostl unikátní projekt. Loňského, tedy posledního odehraného turnaje, se již účastnilo téměř neuvěřitelných 803 týmů," říká Milan Musil, předseda spolku Ondrášovka Cup.

Foto: Sport.cz

Snímek z utkání Sparty s týmem mezikrajských výběrů FAČR.

Jako jediný turnaj vyhrál nad pandemií koronaviru a byl úspěšně zrealizován. Jeho velikost, význam a přínos pro dětský fotbal tak i v této složité době roste. S tím roste i chuť pořadatelů projekt posouvat dál.

"Mimo štvavé a účelové kampaně, která se v posledních týdnech objevila v médiích, si plně uvědomujeme a chápeme, že na skupinu Kofola ve velké míře dopadla pandemie, která velmi tvrdě zasáhla celou oblast gastronomie. Náš turnaj se svým velkým potenciálem potřebuje silné a strategické partnerství. Pro jubilejní desátý ročník a ročníky nadcházející jsme proto jednali s partnery z ČR i zahraničí, kteří by s námi i do budoucna dokázali držet krok. Jméno nového generálního partnera turnaje představíme již v dubnu, po podpisu smlouvy o spolupráci." avizuje Musil v tiskové zprávě.

Proti jeho slovům se Kofola ohrazuje. "Snaha pana Musila odvést pozornost a zdůvodnit odchod strategického a dlouhodobého sponzora se silným a kredibilním zázemím čímkoliv jiným než skutečností, že organizátoři akce jsou podezřelí ze spáchání podvodu, nás jen ujistila, že jsme se ocitli ve špatném filmu a náš odchod je správný," reaguje Samaras.

Reklama