Hlavní obsah

Eliáš chce udělat z charitativní exhibice hvězd NHL tradici

BRNO

Každoroční tradici chce udělat hokejista Patrik Eliáš z exhibičního utkání hvězd NHL, jehož výtěžek bude věnován na charitativní účely. Připravovaný projekt odstartoval v úterý v brněnské hale Rondo zápasem Jágr týmu s Eliášovým výběrem českých profesionálů z NHL, který hrál pod hlavičkou UNICEF.

Článek

"Hlavně jsem rád, že se akce vydařila. Je to určitě dobrý počinek k založení každoroční tradice. Potěšilo mě, že přijeli všichni oslovení hráči," řekl po utkání ČTK Patrik Eliáš, který se stal loni po herečce Jiřině Jiráskové historicky druhým vyslancem dobré vůle UNICEF v České republice.

"Hlavně mně oslovil program UNICEF zaměřený na očkování chudých dětí v nejrůznějších částech světa proti nakažlivým nemocem. Jedním z důvodu mého zapojení do této akce byla moje zkušenost s onemocněním žloutenkou, která mi málem zabránila v dalším pokračování kariéry vrcholového sportovce," dodal Eliáš, který před úterním brněnským zápasem předal zástupcům UNICEF společně s Pavlem Kubinou a Petrem Čajánkem šek na 150 000 korun.

Společně se svou novopečenou manželkou Petrou Volákovou už podpořili několik projektů UNICEF. V říjnu loňského roku vydražili na aukci panenek známých návrhářů v Národním muzeu panenku italského módního domu Prada a panenku vytvořenou Karlem Gottem, celkem za 66 000 Kč. V červnu se Eliáš zúčastnil slavnostního ukončení výstavy a sbírky na podporu projektu Pitná voda ve Rwandě, která tomuto programu přinesla 106 000 korun.

Jágr další výběr hráčů z NHL uvítá

Fond UNICEF byl v roce 1953 první organizací na světě, která přišla s nápadem zapojit do své činnosti výjimečné jedince, kteří využívají výhod své slávy pro pomoc dětem žijícím v zapomnění. Dlouholetými významnými vyslanci dobré vůle UNICEF byli světoznámá herečka Audrey Hepburnová a herec Peter Ustinov. Mezi současné patří například herec Roger Moore, herečky Susan Sarandonová, Mia Farrowová a Whoopi Goldbergová, zpěvák Robbie Williams, zpěvačka Shakira, tenista Roger Federer, fotbalisté David Beckham, Ivan Zamorano a Luis Figo nebo rychlobruslař Johann Olav Koss.

Myšlenku na pravidelné pořádání letního charitativního hokejového utkání uvítal i Jaromír Jágr. "S tím nemáme problém. Jágr tým hraje spoustu exhibičních utkání. Pokud se najde místo, kam přijdou diváci do hlediště a vytvoří atmosféru, tak to není problém," řekl Jágr.

Souboje s dalšími českými hráči z NHL vítá. "Tato utkání jsou lepší a mají mnohem větší kvalitu než hrát proti určitým klubům z různých měst. Všichni hráči z NHL vědí, jak mají tyto exhibice hrát," tvrdí.

Reklama

Související témata: