Hlavní obsah

Gól v rekordním zápase byl úlevou pro obě mužstva, zničenější šli z ledu přece jen pražští Lvi

Praha

Čtvrtfinálová série play off KHL mezi pražským Lvem a Doněckem jakoby musela mít pořád něco zvláštního. V prvním zápase videorozhodčí uznal za gólovou střelu domácích do tyčky a za fatální chybu byl následně suspendován. Druhé utkání bylo zase rekordní v délce. Začalo se hrát v pátek, končilo v sobotu. Poprvé v historii Kontinentální ligy došlo i na čtvrté prodloužení, obě unavená mužstva evidentně vysvobodil Koněvův gól v čase 126:14 min.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Lva Petr Vrána (vlevo) překonává brankáře Doněcku Michaela Leightona. Přihlíží obránce Clay Willson.

Článek
Fotogalerie

Během pěti hodin odehrála mužstva vlastně dva duely za sebou. Až sedmá dvacetiminutovka přinesla rozuzlení z nenápadné akce hostů. Koněv už sotva našel sílu ještě zaútočit, ale když dostal přihrávku mezi kruhy, vystřelil a puk propadl do sítě. Zatímco zničení domácí hráči po inkasované brance doslova prchli do šaten, hokejisté Doněcku ještě našli sílu na radost z vyrovnání stavu série.

Vyčerpaní hráči jen těžko hledali slova. Shodli se ale, že s přibývajícím časem už bylo vše hlavně o vůli, nikdo nechtěl udělat chybu a nakonec rozhodlo i vrtkavé štěstí. „Odehráli jsme ve všem směrech nesmírně náročný zápas a prohru v něm si nesmíme pustit do hlav," vystihl trenér Lva Kari Jalonen.

„Klíčové pro hráče bude hlavně si po takové porci pořádně odpočinout. Aby byli připravení na to, co nás čeká od neděle v Bratislavě, která se teď stane pro obě mužstva na několik dnů domácím prostředím," naznačil finský kouč pražského klubu s vědomím toho, že třetí, čtvrté, páté a případně i šesté utkání série se uskuteční na Slovensku. Tam bude doma z nařízení vedení ligy nejen Doněck, ale kvůli termínové kolizi s programem Sparty si ji vybral rovněž Lev.

Lev zatím v prodlouženích selhává

Lev už potřetí v historii zápasů o Gagarinův pohár okusil prodloužení. Stejně jako loni z duelů proti CSKA z něj odešel poražen. Přitom jak běžel čas, byl na obou mužstvech stále víc znát úbytek sil. Regule KHL jsou však neúprosné. Všem bylo jasné, že se musí hrát tak dlouho, dokud nepadne gól.

Drtivá většina z 5683 diváků, kteří na utkání přišli, vydržela v hledišti přes půlnoc. Některé už ale přece jen přemáhal spánek a další s obavou  řešili, jestli vůbec stihnou poslední metro, aby se dostali z holešovické haly nějak domů. „Lidi si zaplatili, tak ať si užijí," tvrdil s nadsázkou obránce Martin Ševc při pátém odchodu do kabin.

V paměti všem zůstane unikátní zážitek. Vždyť v historii Kontinentální ligy se ještě nehrál delší zápas. Dosavadní rekord činil 118 minut a 48 sekund v duelu mezi Jaroslavlí a Čerepovcem z loňského  února. Ani na českém ledě se žádné hokejové utkání takhle neprotáhlo. Maximem bylo 113 minut a 54 sekund odehraných v předkole loňského play off při souboji Českách Budějovic s Vítkovicemi.

Pro koho se dál bude série vyvíjet příznivěji a kdo nakonec postoupí do semifinále KHL?
Lev
90,2 %
Doněck
9,8 %
Celkem hlasovalo 8501 čtenářů.

Reklama

Související témata: