Hlavní obsah

USA - Finsko 2:1 SNHokejistky USA jsou popáté za sebou mistryněmi světa

Espoo
Aktualizováno

Hokejistky Spojených států amerických jsou popáté za sebou a podeváté celkově mistryněmi světa. Ve finále šampionátu v Espoo porazily 2:1 po samostatných nájezdech domácí Finsko, které ve čtvrtfinále vyřadilo český tým.

Článek

Vítězný gól v rozstřelu zaznamenala Annie Pankowská, jež také vstřelila jedinou branku svého týmu v normální hrací době. Američanky se díky dalšímu titulu přiblížily na rozdíl jednoho zlata historickým rekordmankám z Kanady.

Finky, které díky sobotní výhře 4:2 dokázaly jako první v historii zabránit Kanadě v cestě do finále na velkém mezinárodním turnaji, držela opět brankářka Noora Rätyová. Ta kapitulovala až v 36. minutě po střele Pankowské z pravého kruhu. Domácí tým ale dokázal odpovědět 91 sekund před koncem druhé části, kdy na brankářku Alex Rigsbyovou vyzrála pokusem z levého kruhu Susanna Tapaniová.

Závěrečné dějství podobně jako úvodní třetina branku nepřineslo a v prodloužení Finky odolaly i při trestu Venly Hovoiové, při kterém v 68. minutě Hilary Knightová trefila tyč. V čase 71:33 už se domácí tým radoval z vítězné branky, ale gól Petry Nieminenové neplatil kvůli ataku Jenni Hiirikoskiové na brankářku Rigsbyovou.

V nájezdech pak za USA skórovaly Pankowská a Amanda Kesselová, sestra útočníka Pittsburghu Penguins Phila Kessela. Za Suomi dokázala překonat Rigsbyovou jen Minnamari Tuominenová.

V duelu o 3. místo potvrdily roli favoritek Kanaďanky, které rozdrtily Rusko 7:0 a dosáhly na cenný kov i na 19. šampionátu. Po deseti zlatých a osmi stříbrných medailích získala nejúspěšnější země historie MS poprvé bronz.

Český tým obsadil v celkové klasifikaci šestou pozici.

Mistrovství světa hokejistek v Espoo (Finsko):
Finále:
USA - Finsko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 36. Pankowská (Coyneová, Pfalzerová), rozhodující sam. nájezd Pankowská - 39. Tapaniová (Nieminenová, Tuominenová). Rozhodčí: Hertrichová (Něm.), Senuková - Toddová (obě Kan.), Lovensnová (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 6053.
O 3. místo:
Kanada - Rusko 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 7. Spoonerová (Johnstonová, Fastová), 16. Bourbonnaisová (Nurseová, Spoonerová), 30. Johnstonová (Nurseová), 44. Gabelová (Fastová), 49. Rattrayová (Ambroseová, Daoustová), 55. Ambroseová (Rattrayová, Lacquetteová), 56. Gabelová (Bettezová, Larocqueová). Rozhodčí: Huntleyová Parková (USA), Wiegandová (Švýc.) - Heikkinenová (Fin.), Spresserová (USA). Vyloučení: 2:8. Využití: 2:0. Diváci: 2294.
Konečné pořadí:
1. USA
2. Finsko
3. Kanada
4. Rusko
5. Švýcarsko
6. ČR
7. Německo
8. Japonsko,
9. Švédsko - sestup
10. Francie - sestup
All Star tým podle akreditovaných novinářů:
Noora Rätyová - Jenni Hiirikoskiová (obě Finsko), Cayla Barnesová - Hilary Knightová, Kendall Coyneová Schofieldová (všechny USA), Michelle Karvinenová (Finsko).
Nejužitečnější hráčka: Jenni Hiirikoskiová (Finsko).
Nejlepší hráčky podle direktoriátu turnaje:
Brankářka: Noora Rätyová,
obránkyně: Jenni Hiirikoskiová (obě Finsko),
útočnice: Kendall Coyneová Schofieldová (USA).
Kanadské bodování:
1. Knightová (USA) 7 zápasů/11 bodů (7 branek + 4 asistence), 2. Spoonerová (Kan.) 7/10 (6+4), 3. Hiirikoskiová (Fin.) 7/10 (2+8), 4. Coyneová Schofieldová (USA) 7/9 (5+4), 5. Jennerová (Kan.) 7/9 (3+6), ...23. Mills (ČR) 5/5 (2+3).

Reklama

Související témata: