Hlavní obsah

Hokejový svaz se více zaměří na prevenci možné korupce

Český svaz ledního hokeje (ČSLH) rozšířil od října fungující spolupráci s Transparency International a iniciativou Loveckorupcniku.cz i na oblast prevence. Chce tímto krokem ještě více ochránit hokej před možnou korupcí. Ve spolupráci, která vznikla v návaznosti na ostře sledovanou kauzu trenéra Vladimíra Růžičky, jenž čelí obvinění ze zpronevěry, plánuje svaz pokračovat i v budoucnosti.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Nejenže budeme ve spolupráci pokračovat, ale rozšiřujeme ji i na oblast prevence. Chceme tak nejen trestat, ale působit i preventivně," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban. Svaz si dosavadní spolupráci pochvaluje. "Právě nestrannost a nezávislost považujeme pro důvěryhodnost prošetření podnětů za rozhodující," vysvětlil Ščerban.

Ve spolupráci všech tří stran vznikly rovněž plakáty, letáky a bannery odkazující na akci "#Zapískej, když vidíš faul!". Informují hokejovou veřejnost, jak postupovat, pokud se s korupčním či podezření vzbuzujícím jednáním setká. "Plakát budeme distribuovat do všech klubů. Působí preventivně a dává nějaký návod, jak se zachovat, kdyby se někdo s nekalým korupčním jednáním setkal," přiblížil Ščerban.

"Jsme rádi, že se vedení svazu postavilo ke spolupráci čelem, se všemi souvisejícími riziky a náklady. Není to žádná krátkodobá akce a naše snaha se zviditelnit při kauze Růžička, ale dlouhodobá snaha vymýtit korupci z hokeje. Pokud tam tedy nějaká je," ujistil Jan Hanák, zakladatel občanské iniciativy Loveckorupcniku.cz.

Na etickou linku mířilo 16 podnětů

Připomněl také, že klíčovou podmínkou navázání spolupráce byla nezávislost. "A za celých šest měsíců jsme nezaznamenali ani jediný náznak snahy tuto nezávislost narušit. Mohu garantovat, že ČSLH nemá žádnou možnost ovlivnit, kterými podněty se budeme, či nebudeme zabývat," zdůraznil Hanák.

Etická linka protikorupčních organizací obdržela od začátku spolupráce celkem 16 podnětů, které se týkaly především přestupů a hostování hráčů nebo výkonů rozhodčích. Z toho devět jich podala veřejnost, v jednom případě ale například i bývalý hráč. V současnosti není prošetřován žádný podnět, který by se týkal podezření na systémovou korupci či nestandardní praktiky v ledním hokeji.

"Ze žádného z obdržených podnětů nevyplynulo, že by v hokeji existovala systémová korupce, a dosud jsme se nesetkali ani s žádným dílčím korupčním selháním," uvedl Hanák.

Jako velký problém vnímá svaz působení různých agentů a poradců u hokeje, kteří neodvedou za přijaté peníze odpovídající služby. "Zjistili jsme podvodné jednání některých agentů. Soud nyní řeší Libora Švidla," poukázal Hanák na kauzu bývalého obránce. "Ty případy se objevily, je to v řádech jednotek," připustil Hanák.

Svaz však prozatím nemá příliš nástrojů, jak podobným věcem zamezit. "Agent by měl umět dát servis a radu. Měli jsme připravené podklady, aby byli agenti licencovaní, ale narazili jsme na několik překážek a není to zase až tak jednoduché. V současnosti tedy zatím licencované agenty nemáme," řekl Ščerban.

Nabádá tak především rodiče vyrůstajících hokejistů, aby si dobře prověřili, komu svěří svůj osud a také investice do rukou. "Je to problém těch rodičů, kteří pod vidinou toho, že jejich kluk bude hrát NHL nebo se doživotně zabezpečí, jsou ochotní věřit různým lidem, kteří se na tom přiživují. Když to přirovnám - jedete na dovolenou a také si vybíráte, s jakou cestovkou to bude a zda je důvěryhodná, aby vám zajišťovala to, co vy očekáváte," uvedl Ščerban.

Myslíte si, že český hokej trápí korupce?
ano
85 %
ne
15 %
Celkem hlasovalo 434 čtenářů.

Reklama