Hlavní obsah

Hradec finálovou šanci z ruky nepustil. Diváci byli správnou silou v zádech, těší Nedomlela

Parádní úspěch se povedl hokejistům hradeckého Mountfieldu, když v domácí odvetě semifinále Ligy mistrů porazili 3:0 švédský Djurgaarden a po třech letech si tak český tým zahraje finále této soutěže. Stejně jako tehdy Spartu v něm čeká hegemon soutěže Frölunda. Letos se ale bude 4. února hrát na českém ledě, konkrétně v Hradci Králové.

Foto: David Taneček, ČTK

Radek Smoleňák (vpředu) z Hradce Králové oslavuje se spoluhráči výhru a postup do finále Ligy mistrů.

Článek

Jelikož čtyřnásobný vítěz soutěže z Göteborgu nasbíral v součtu za základní část i play off méně bodů, než východočeský klub, právo pořadatelství finále získal právě Mountfield. Však to také náležitě ocenili natěšení fanoušci.

Přes šest tisíc nadšených diváků připravilo vítězům ovace vstoje. „Fanoušci nám ohromně pomohli, byli tou správnou silou v zádech. S vědomím dvougólového polštáře ze Stockholmu jsme nebláznili, hráli si trpělivě svoje a zodpovědně šli za postupem. A už se těším, jak tady bude na Frölundu plný barák," říkal obránce Richard Nedomlel.

Klíčovou hradeckou postavou byl vynikající Marek Mazanec v brance, jenž předvedl 24 úspěšných zákroků. Navíc kryl i dvě trestná střílení. „Sedlo mi to, kluci výborně blokovali střely a já jen chytil to svoje, jen co jsem musel," líčil gólman, kterého hned na úvod při Högströmově přesilovkové ráně zachránila tyčka. „Jen jsem se ohlédl a byla ještě mokrá od puku," usmál se Mazanec.

Hradec hrozil z brejků. Perretův se ještě neujal, ale po 53 vteřinách druhého dějství se Lev prosmýkl mezi obránci a zakončil. „Tím jsme zakousli odhodlání soupeře. Dál jsme hráli pozorně dozadu, a přitom po nich šli," líčil Nedomlel, jenž parádní dělovkou zvýšil vedení.

„Ani nevím, kde se to ve mně vzalo, jen jsem přivřel oči a trefil růžek," usmál se Nedomlel, jenž zaujal i tvrdým bodyčekem. Domácí tým hnaly čím dál hlasitější tribuny. Hrál se hodně svižný hokej, obě mužstva předváděla kombinace ve vysokém tempu. Dobře napadající Mountfield ale uzavřel střed hřiště a Švédové při útočení do plných chybovali.

Už devět minut před koncem sáhl Djurgaarden k power play, ale Jergl záhy dostal kotouč do prázdné branky hostů. Potom ještě Mazanec korunoval svůj perfektní výkon, když na něj v rozpětí sedmi minut  z trestných střílení nevyzráli dva nejzkušenější útočníci hostů.

„Josefsonovi jsem vypíchl puk hokejkou, ještě než se odhodlal zakončit. Berglund vypálil tvrdě a poměrně přesně, ale zvonilo to za mnou. Pak už jsem věřil, že to nepustíme," usmál se Mazanec, jenž vychytal už třetí nulu během play off. Od osmifinále Mountfield inkasoval v každém dvojzápase vždy jen jednou.

„Je to veliký úspěch pro město i klub, takže se těšíme na finálový zápas doma," uzavřel gólman.

Reklama

Související témata: