Hlavní obsah

Jágrovi divadelní hra o sobě nevadí, na premiéru možná dorazí rodiče

Jirka G. NovákSport.cz

Jak server Sport.cz informoval už před dvěma týdny, Středočeské divadlo v Kladně předvede už tento pátek premiéru divadelní hry inspirované životem Jaromíra Jágra. Slavný hokejista byl dokonce o záměru divadelníků informován a byl mu zprostředkovaně předán i scénář celé hry "Jaromír Jágr, Kladeňák". A údajně neměl proti plánu tvůrců sebemenších námitek.

Článek

"Pochopitelně je poněkud složité se k Jaromíru Jágrovi dostat přímo, ale kontaktovali jsme jeho zástupce a poslali po něm i celou hru," řekla Sport.cz dramaturgyně Středočeského divadla Kladno (SDK) Ilona Smejkalová. "Vzkázal nám, že Jaromír neměl proti inscenaci námitek," dodala.

Tvůrci přitom nemuseli s Jágrem či jeho zástupci vůbec komunikovat. Není to jako v případě filmu, kdy musí být skutečné žijící osoby, jichž se dílo týká, obeznámeny se záměrem tvůrců. Divadelní hra by proběhla i bez hokejistova svolení, vrozená slušnost autorů hry jim však velela Jágra kontaktovat. A jeho reakce je velmi potěšila.

Kdo si u mantinelu cituje Sokrata?

"Jsme za to moc rádi, protože nám záleželo na tom, aby se Jaromír Jágr necítil nijak dotčený. Ta hra se jej totiž v žádném případě nehodlá nijak dotknout nebo ho  parodovat," upozorňuje jeden z autorů hry Tomáš Svoboda. Bojí se přitom především srovnávání s operou "Nagano", hra je svou atmosférou bližší spíše filmu "Mistři" i když ani to není úplně přesné.

Momentka ze zkoušky divadelní hry Jaromír Jágr, Kladeňákfoto: www.divadlokladno.cz

„Půjde o příběh Jágrova vnitřního boje a dramatu, kopírujeme i některé milníky v jeho kariéře, ale nechceme vytvořit šokující životopis. Hra se nese v symbolické rovině, ve spojení s filozofií hrdinství a génia,“ tvrdí druhý z autorů Petr Kolečko. "Celá hra je vlastně jakoby metaforou souboje mezi intelektuály, kteří u piva kritizují hokejisty jako hloupé sportovce a tou realitou, kdy se slavní hráči stávají svým způsobem hrdiny své doby," snaží se vysvětlit záměr hry.

"Takoví ti zarputilí intelektuálové si myslí, že jsou hokejisté jen hloupí kluci, co si chodí zabruslit. Ale jak se říká ve hře: Chtěl bych vidět borce, který si po naražení na mantinel od Jardy Špačka, začne citovat Sokrata," odlehčuje téma Kolečko, jenž byl nominován na prestižní Cenu Alfréda Radoka 2008 jako Talent roku.

Rodiče Jágra jsou srdečně zváni 

Na divadelních prknech tak diváci mimojiné uvidí, jak se Jaromíru Jágrovi zjevuje další kladenský rodák, filozof Ludwig Wittgenstein, který mu klade otázky o smyslu jeho života a o tom, co jej žene a motivuje dál. Dokonce se objeví i tři sestry ze slavné hry A.P. Čechova. A samozřejmě se bude "hrát hokej".

"Bude se tam jakoby bruslit, ale spíš tak jako cirkusově," prozrazuje Svoboda, jenž pochází z Plzně a dokonce bydlel kousek od Martina Straky, jenž si zahrál s Jágrem v Pittsburghu a za New York Rangers. Po zvláštním povrchu představující ledovou plochu se budou herci pohybovat ve speciálních ponožkách. Na scéně nebudou chybět ani mantinely či střídačka s hráči.

Matásek: Klidně to Jardovi zahrajeme i po sezóně

Jaromír Jágr si nyní plní své hráčské povinnosti v ruském Omsku, takže nemá šanci divadelní představení navštívit. Divadelní sezóna se navíc takřka kryje s tou hokejovou. "Ale jsme samozřejmě ochotni se o prázdninách sejít a Jardovi celou hru ukázat," prohlásil s nadsázkou jeho divadelní představitel David Matásek.

Na páteční premiéru se představitelé divadla snaží dostat alespoň Jágrovy rodiče a příbuzné. "Zvala jsem paní Jágrovou s rodinou, ale byla na ní vidět jistá ostýchavost. Říkala, že se stydí a neví, ale snad nakonec přijdou," přeje si ředitelka kladenského divadla Blanka Bendlová.

Premiéra stejně jako některé další reprízy představení "Jaromír Jágr, Kladeňák" už jsou vyprodané, nicméně čtenáři Sport.cz mohou získat vstupenky ve speciální soutěži. Ta bude na našich internetových stránkách zveřejněna ve středu 7. října.

Reklama

Související témata: